Пионерите на грънджа "Soundgarden" и вдовицата на вокалиста Крис Корнел, уредиха съдебен спор, разчиствайки пътя към издаването на последните му записи повече от пет години след неговата смърт, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на съвместна публикация в Инстаграм.

Вики Корнел заведе дело срещу "Soundgarden" във федерален съд през 2019 г. за възнагражденията от записи, направени от съпруга й, които според нея са били предназначени да бъдат солов проект. Групата обаче твърди, че те са част от партньорството й с него.

"Soundgarden" и Вики Корнел, от името на наследниците на Крис Корнел, са щастливи да съобщят, че са постигнали приятелско извънсъдебно споразумение", се посочва в изявлението на двете страни.

"Спогодбата бележи ново партньорство между тях, което ще позволи на феновете на "Soundgarden" по целия свят да чуят последните песни, по които групата и Крис са работили".

Снимка: БТА

Повече подробности около споразумението не се разкриват. Адвокатите на "Soundgarden" не са отговорили на имейл с молба за коментар.

Крис Корнел прави седемте оспорвани записа в домашното си студио в Маями Бийч в месеците преди смъртта си през май 2017 г. след концерт на "Soundgarden" в Детройт, според делото, ответници по което са китаристът на групата Ким Тайил, барабанистът Мат Камерън и басистът Бен Шепърд, пише БТА.

Група "Soundgarden" е основана през 1984 г. и пробива в национален мащаб по време на възхода на гръндж музикалната сцена в Сиатъл в края на 80-те и началото на 90-те на миналия век. Сред най-известните й песни са "Black Hole Sun", "Jesus Christ Pose", "Outshined", "Spoonman".

Крис Корнел участва и в групите "Аудиослейв" и "Темпъл ъв дъ дог".

"Двете страни са обединени и се събират, за да насърчат, надградят и почетат невероятното наследство на "Soundgarden", както и незаличимата следа на Крис в историята на музиката като един от най-великите автори на песни и вокалисти на всички времена", се посочва още в изявлението.