Виртуозният пианист, композитор и мултиинструменталист Джон (Джонатан) Батист спечели най-много награди "Грами" на 64-ото им издание, включително и във водещата категория за албум на годината с "We Are". В нея той се наложи над Тони Бенет и Лейди Гага, Джъстин Бийбър, Доджа Кет, Били Айлиш, Хър, Лил Нас Екс, Оливия Родриго, Тейлър Суифт и Кание Уест, съобщи БТА.

Приемайки отличието, Батист заяви, че корените му са в културата на Ню Орлиънс, благодари на Националната звукозаписна академия, но подчерта, че раздаването на награди противоречи на начина, по който хората създават музика, която нарече "наследствена дейност и проява на общност".

"Вярвам в това до дъното на душата си: няма най-добър музикант, най-добър изпълнител, най-добър танцьор, най-добър актьор. Музиката е повече от развлечение за мен, тя е духовна практика", заяви Джон Батист. Той отбеляза, че дядо му и племенниците му участват в наградения албум.

Батист покани всички "истински изпълнители, истински музиканти" да споделят наградата му, да продължат да работят, да бъдат себе си. След това премина към нюорлеанския диалект на чернокожите и така напомни, че най-големият му модел е великият Луис Армстронг - виртуоз, пробил преди около 100 години. Като него той е едновременно добродушен и сериозен, смирен, държи на ценности извън политиката.

Embed from Getty Images

Американската звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами", не е щедра в отличията за чернокожи музиканти в основните категории. За 64-годишната й история само 11 чернокожи изпълнители са печелили "Грами" за албум на годината. Стиви Уондър е първият през 1974 г. През този век я печели група "Ауткаст", Рей Чарлз посмъртно и Хърби Хенкок през 2008 г. Джон Батист е първият след него.

Останалите награди на Батист са за най-добър музикален видеоклип за "Freedom", най-добър оригинален саундтрак за "За душата", за който спечели и "Оскар", най-добро изпълнение на американска коренна музика и песен в този жанр за "Cry". Той водеше с 11 номинации за наградите в категории обхващащи ар ен би, джаз, американска коренна музика, филмова музика, класическа музика.

Джон Батист е на 35 години. Свири и записва със световноизвестни музиканти - Стиви Уондър, Принс, Уили Нелсън, Лени Кравиц, Ед Шийран, Рой Харгроув. Има пет солови албума и е концертирал в повече от 40 държави. На американците е най-познат като диригент на бенда от "Късното шоу със Стивън Колбер".

Определят го като уникален артист на своето поколение, интересен пианист с елегантен стил, "възпламенил" нюйоркските сцени. Основател е на бенда "Стей хюман", избран от Стивън Колбер за постоянен в шоуто му. Джон Батист е също социално и политически ангажиран и участва в протестите след убийството на Джордж Флойд. Освен това е съдиректор на Националния музей на джаза в Харлем и организира семинари за стотици ученици и студенти.

Embed from Getty Images

Джон Батист е потомствен музикант. Свири на барабани от 8-годишен, но на 12 преминава към пиано. Освен това е певец, майстор на аранжиментите, композитор.

Първия си албум Батист издава на 17 години. Дебютира със собствено шоу на 20 години в "Консертгебау" Амстердам. Завършва висшето училище за сценични изкуства "Джулиард" . През 2011 г. със "Стей хюман" издава албума "MY N.Y ", записан изцяло в метрото на Ню Йорк, като начин да установи връзка с хората. Албумът им от 2013 г. "Social Music" остава повече от месец начело на джаз класацията на "Билборд". През 2019 г. е номиниран за награда "Грами" в категорията за най-добро изпълнение на коренна музика. През 2018 г. издава дебютния си солов студиен албум "Hollywood Africans". Миналата година излиза петият - "We Are". От корицата го посвещава на "мечтателите, на хората надхвърлили съвремието си, разказвачите на истории и казващите истината, които отказват да ни оставят да потънем в лудост".

Джон Батист има редица награди. Той е включен в списъка "30 под 30" на сп. "Форбс" от 2016 г. Носител е на приза за цялостни постижения на Националния музея на джаза в Харлем. През 2020 г. получава две номинации за наградите "Грами". Неговият "Chronology of a Dream: Live at the Village Vanguard" е номиниран за най-добър съвременен инструментален албум, а "Meditations" с Кори Уонг - за най-добър ню ейдж албум. За музиката към анимацията "За душата" освен "Оскар", печели заедно с Трент Резнър и Атикъс Рос награди "Златен глобус", "Изборът на критиците", БАФТА.

Embed from Getty Images