През 2004 г. "Rolling Stone" публикува списък с 500-те най-велики песни на всички времена. Това е една от най-четените ни публикации, казват днес от списанието и шегувито отбелязват, че оттогава много неща са се променили - iPod бил сравнително нов, а Били Айлиш била едва на три годинки.

Затова решили да направят нова класация. Провели анкета с 250 музиканти, продуценти, важни фигури от музикалната индустрия, водещи критици и журналисти. Всеки от тях изпратил свои предложения. Близо 4000 песни са били сред обсъжданите. "Прави впечатление, че във версията на списъка от 2004 г. доминира рок и соул, а в новото издание има повече хип-хоп, инди рок, латино поп, реге и R&B. Повече от половината песни тук - общо 254 - не са присъствали в стария списък", отбелязват от музикалния светилник.

На първо място е Арета Франклин и песента й "Respect". 

На последно, под номер 500 е Кание Уест със "Stronger".

Бегъл полет над класацията показва, че Сантана и неговата песен "Oye como va" е на 479-а позиция, Дейвид Бауи и "Куин" с Under pressure са на 429-то място, а "Dancing queen" на АББА е на 286.

"Ще оцелея" на Глория Гейнър е на 251-во, Уитни Хюстън и "Искам да танцувам с някого" е на 231-во.

Гигантите в жанра "Лед Цепелин" и култовото им парче "Whole Lotta Love" са на 128-мо място. Боб Дилън и "Вятърът се носи" се е закотвил на кръгла цифра - 100.

Елвис Пресли и "Suspicious Minds" са на 70-то място. Под номер 31 са Rolling Stones и "Satisfaction". "Imagine" на Джон Ленън е на 19-то. Едно под него е Принс с "Purple rain".

В челната десятка ситуацията е следната. На 10-то място е "Outcast" със "Hey Ya" от 2003 г., на 9-то са Fleetwood Mac с "Dreams", на 8-мо е Миси Елиът и "Get Ur freak on".

Би било нелепо да не присъстват "Бийтълс" в първите десет и в случая те заемат седмо място със "Strawberry Fields Forever". Написана през 1966 година от Джон Ленън, песента се оказва важна за възникващия тогава психоделичен жанр. Strawberry Field е името на сиропиталище в Ливърпул, близо до което Джон живеел. Той с нетърпение очаквал градинските партита там, защото свирел бендът на Ягодовите полета и било велико. Леля му Мими разказва:"Имаше нещо в това място, което очароваше Джон. Щом чуеше оркестъра, казваше: "Бързо Мими, ще закъснеем!" и хукваше натам".

Когато Джон пуска композицията на останалите от "Бийтълс", Пол Маккартни възкликва: "Това е брилянтно" и благодарение на студийното магьосничество на Джордж Мартин го превръщат в революционен звуков колаж.

На шесто място е Марвин Гей с "What"s going on" от 1971 г. - изящна молба за мир на Земята, изпята от човек в етап на житейска криза.

На пето място се нареждат "Нирвана" със "Smels like teen spirit".

Четвъртата позиция е отредена на Боб Дилън и "Like a rolling stone".

Третото място е за Сам Кук и "A Change Is Gonna Come" от 1964 г.

Втори са Public Enemy и "Fight the Power".

На върха, първото място, както споменахме е за Арета Франклин и нейната "Respect" от 1967 г.