Четвърт век след излизането на първата книга от сагата, магията на "Хари Потър" продължава да действа: ред е на видеоиграта ("Hogwarts Legacy"), предаде АФП.

Тя ще се появи в петък, за да разпали отново пламъка на вселената на Хогуортс сред новите поколения, съобщава БТА.

Всичко тръгна от книгите

Снимка: Getty Images

Играта, която първо излиза за компютър и конзолите от сериите "Плейстейшън 5" и "Ексбокс", дава възможност за превъплъщаване в ролята на ученик от известното училище за магьосници и множество задачи за изпълнение. Тя ще се появи тази пролет за "Плейстейшън 4" и "Ексбокс уан", а през лятото - за "Нинтендо суич".

"Книгите и филмите винаги са ни приканвали да си представим как нашата история би могла да се промени, ако бяхме на мястото на Хари. Знаехме, че ще бъде сбъдната мечта, ако играчите могат да се окажат в същата ситуация", казва пред АФП Алан Тю, част от екипа, създал играта. Тя е продуцирана от студиото "Аваланш софтуер" и американския гигант "Уорнър брос".

Лего с обичания магьосник отдавна радва децата

Снимка: Getty Images

Кентан Сейньор, 31-годишен френски предприемач, прави планове седмици преди излизането на играта. В специално приложение този фен на сагата, чиято първа книга получава от сестра си през 1998 г., вече е създал свой аватар на магьосник на смартфона си.

Резултатът: къщата "Слидерин", пръчка с перо на феникс и вълк като Патронус.

"Това е игра, която всички чакаха: смесица между света от "Хари Потър", който разтърси детството ни, и възможността да играем ... като в "Grand Theft Auto", за да бъдем наистина герои в историята. Най-накрая ще станем магьосниците, за които всички мечтаехме", споделя той.

Еди Редмейн участва в предисторията за Хари Потър

Снимка: Getty Images

Възможно ли ще е да се избира полът на героя в играта, след като авторката на поредицата Дж.К. Роулинг е обект на редовни нападки от страна на активисти за правата на транссексуалните, след като зае спорна позиция по въпроса?

"Можете да изберете дали другите да ви наричат вещица или магьосник. В повечето случаи това се отнася до общежитието, в което започвате пътуването си в Хогуортс", обяснява Алан Тю.

Дори и ако специализирани сайтове (Gamekult във Франция, The Gamer в Канада...) да откажат да пуснат играта, но без да отправят "призив за бойкот", то тя ще бъде от полза и за цялата марка "Хари Потър" (книги, филми, други продукти...) икономически.

"Все още имаме 15 книги, които са в топ 100 на произведенията за младежи, независимо дали става дума за поредицата "Хари Потър" или "Фантастични животни", а това все още е доста голям брой", казва Шарлот Масико от дистрибутора "Фнак-Дарти".

Трима чаровни актьори - Джъд Лоу, Мадс Микелсен и Еди Редмейн играят във "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор"

Снимка: Getty Images

Как се обяснява този успех във времето?

"Хари Потър е като бягство. Пренесе ме в един фантастичен свят", разказва Кайл Тома, 32-годишен програмист от Канада. Той е в Лондон, за да гледа пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете". "Все още слушам аудиокнигата всяка година. Любима ми е".

Сагата "преминава през поколенията", казва Кентан Сейньор. "Моят 14-годишен племенник е прочел всички книги и е гледал всички филми. Другите нямат и 10 години, но вече са започнали. Знам, че ако имам деца, ще е същото!".