Английският актьор и писател Стивън Фрай падна от двуметровата сцена на лондонската О2 арена, където се провеждаше конференция за изкуствен интелект (ИИ), и беше откаран в болница с наранявания на ребрата и краката. Това съобщава вестник "Таймс", като се позовава на очевидци.

Според един от тях "беше твърде тъмно, нямаше парапет, той падна на пода от два метра височина и беше откаран в инвалидна количка". Стивън се катурнал на излизане от сцената, пише "Индипендънт".

Инцидентът се случи точно след като Фрай се оплака от сцената, че гласът му е клониран с помощта на изкуствен интелект и е използван в документалния филм без разрешение. "Не съм казал нито дума... и това ме шокира", каза той. Според Фрай е използван неговият прочит на седемте тома на поредицата за младия магьосник Хари Потър.

Снимка: Getty Images

Фрай не разкрива кой е продуцирал документалния филм, като отбелязва, че ИИ е можел да бъде използван, "за да каже всичко - от призив за щурмуване на парламента до порнография, и всичко това без мое знание или разрешение".

Той е информирал за това агентите си от двете страни на Атлантическия океан, които "нямали представа, че такова нещо е възможно". Няма да мине много време и пълнометражните "дийпфейк" видеоклипове ще бъдат също толкова убедителни, смята комикът.

Според "Таймс" клонирането на гласове вече е станало много по-лесно, тъй като моделите на изкуствения интелект са станали по-усъвършенствани. Базираният в Лондон стартъп "ИлевънЛабс" (ElevenLabs) е създал инструмент за изкуствен интелект, който може да клонира гласове на 30 езика. Тази година компанията беше принудена да предприеме допълнителни мерки за защита на технологията, след като тя беше използвана за "клониране на гласа на актрисата Ема Уотсън и дублиране на "Майн кампф" ("Моята борба") на Адолф Хитлер".

Стивън Фрай играе лорд Мелчът и генерал Мелчът в сериала на Би Би Си "Черното влечуго", Питър Мортън в "Приятелите на Питър", Оскар Уайлд в "Уайлд", инспектор Томсън в "Госфорд парк". Той е и разказвачът в "Пътеводител на галактическия стопаджия". С близкия си приятел Хю Лори изпълняват главните роли в сериала "Джийвс и Устър".

Снимка: Getty Images