"Това бяха дните, когато СПИН-ът все още не се беше появил. Не можеше да умреш само защото те е огряло. Това бяха различни дни. И кокаин! Лекарите казаха, че не предизвиква пристрастяване. Обаче беше обратното. Тогава те не знаеха, че стимулантът в крайна сметка ще направи рязък завой след определен ден. Довежда до страх и омраза, източник на коварно и потайно поведение и майка на всички лъжи. Казваш нещо от сорта: "Какво, аз? Не, нямам!" или "Хей, трябва да отида до тоалетната".

И така грехът и съмнението влязоха в нашия щастлив свят.

Из мемоарите на Стивън Тайър "Шумът в главата ми пречи ли ви?"

Той е толкова много неща накуп - секси глем рокаджия, толкова подвижен на сцената, криви се приятно нелепо, ходи капо чапла, все с шалчета наоколо, а най-често те се окачени на микрофона му. Жена и мъж в едно, дете, младеж, най-бързата, най-голямата рок уста, с толкова характерен глас! Изтъкан от цветни сексуални метафори и експлозивен смях. Може да влезе под прикритие и в ролята на стара циганка, да ти вземе ръката и да ти гадае вещо. Стив може да е всичко. 

Стивън Тайлър е пъстро куку, супер рок жар птица в този толкова необятен жанр и е изключителен фронтмен, нещо на което станахме свидетели през 2014 година в София.

Embed from Getty Images

Тогава се движеше гъвкаво като гимнастичка по сцената на иначе неподходящия за целта стадион "Локомотив". Закачаше се с колегите си и най-често с Джо Пери, един от архангелите на китарата. Наричани "Toxic twins" (Токсични близнаци) навремето заради зависимостта си към наркотиците, те са като двуглав змей - Стив е вечната усмивка, а Джо - намръщеният и талантлив темерут. Затова и Стив на летището се пошегува, че именно и само у нас ще накара Пери да се усмихне. Е, не се получи точно така, но китаристът за сметка на това каза, че ни харесва и ще се върнат пак. За него си е направо подвиг.

Тези дни Стивън попадна отново на фокус, заради поредното му привикване към пристрастяващи субстанции. "Aerosmith" отмениха концерти, защото той доброволно влезе в клиника за рехабилитация, след като прекали с болкоуспокояващите, предписани заради скорошна операция на крака.

"Славата вади хората от строя - да не говорим за наркотиците. Но наркотиците не бяха нищо ново за мен. Имах много практика с наркотиците. От шестнадесетгодишна възраст. Пушех и слушах Бийтълс, опитвайки се да дешифрирам текстовете им. С трева можеше да четеш между редовете".

Тайлър също е брилянтен имитатор, той може да направи всичко - от гласа на Йоги Беър до китарната линия на Джеф Бек в "Over Under Sideways Down" на Yardbirds, пише "Rolling Stone".

В мемоарите си от 2011 г. още споделя: "Бях погрешно цитиран да казвам, че съм повече жена, отколкото мъж. Харесва ми факта, че чувствата ми са подобни на puella eternis (на латински "вечното момиче"). Но какво по-добро от това да бъда от по-силния пол?!".

Тайлър публично призна, че се бори с наркотиците и алкохолната зависимост още преди години. В интервю от 2019 г. си спомня: "Имаше момент през 1988 г., когато и хората, които работеха с нас, и колегите ми от групата, се намесиха. Нещата бяха малко - "ако вокалиста ви изтрезнее, всичките ви проблеми ще изчезнат". Дължа им благодарност за моята трезвеност. Имал съм много случаи в живота си, когато просто не можех да се справя - независимо дали ставаше дума за брак, или пристрастяването ми. Но всички си знаем спатиите в групата и все още сме тук".

Последиците от дрогата

За първото си дете Стив избягва да говори, защото той е причината бебето да не види бял свят. Едно от първите му гаджета Джулия Холкомб забременява, но Тайлър настоява за аборт. Всъщност Джулия е едва на 16, когато се запознават, а той на 27 и й става попечител, за да могат да живеят заедно.

Джулия разказа преди време, че за да разбере човек драмата, трябва да е запознат и с бекграунда й - баща комарджия, който напуска семейството, неуспешен втори опит за брак на майка й, а братчето й загива в катастрофа.

"Майка ни беше всеотдайна-вечер ни четеше приказки, казваше молитви, водеше ни редовно на църква. Но нещата се промениха. Тя намери трети съпруг. Копнеех да избягам от къщи като сестра ми. Намерих си приятелка, която се познаваше с рок звезди и успяваше да уреди пропуски за бекстейджа. Отидох на концерт на "Аеросмит". Стив ме видя и след това не се разделихме три години. Мисля, че го впечатли нерадостната ми съдба и чарът на младостта ми". Стив взима официален документ-разрешително от майка й да й бъде нещо като попечител, за да може Джулия да пътува с него. Следват години на купон, дрога, любов. Стив настоява да имат деца и изхвърля противозачатъчните й през прозореца на един хотел. След година Джули е бременна. Щастливи са, Стив я запознава я с техните. Но нещо се променя. Фронтменът изведнъж охладнява към момичето.

Тръгва на турне, а Джули остава сама в апартамента им и няма пари за храна. Моли Стив да направи нещо. Той праща стар приятел да й даде някой друг долар. Джули помни как той позвънил на вратата и след това се събудила сред пожар и дим, а единственото, което й дошло наум били думите, че най-долу на земята въздухът е най-чист и допълзяла до края на дивана. Събужда се в болницата. Лекарите се страхували дали от липсата на кислород не се е увредила паметта й. Всичко обаче било наред, както и с бебето. Лекарят я попитал дали взима наркотици и я посъветвал повече да не го прави. Но пък Стив започнал да настоява за аборт. Джули отказвала няколко пъти. Притискали я да се съгласи. През ума й минало, че нито Стив вече я иска, нито майка й ще се зарадва да я приеме с дете на ръце. Накрая склонила. Стив гледал как лекарите забиват игла в корема й, за да получи контракции и да извадят петмесечният плод на любовта им. "Стив смъркаше кокаин и предложи и на мен. Тогава се отвратих от него", разказва тя.

След това се прибрала при майка си, а Тайлър я потърсил няколко пъти и спрял - тогава вече имал афера с друга жена. По-късно Джулия се омъжва, става католичка и работи в организация за жени, борещи се срещу абортите.

А Тайлър ще съжалява за постъпката си с думтие: "Исусе, какво направих?!" и обяснението, че лекарите така са посъветвали - да не се роди бебчето с проблеми заради употребената от тях дрога. Било е момченце, което колегите му казват, още повече го е натъжило.

Татко и дядо

Равносметката на Стив е: два брака, три дъщери и един син. Тадж Монро обаче не прилича на Тайлър колкото каките си, но също няма как да сбъркаш бащиния клон от родословното дърво.

От кратката любовна история на фронтмена на "Аеросмит" с топмодела Бебе Буел през 1977 година се ражда голямата красавица Лив Тайлър, най-голямото момиче на Стив. Година след появата на Лив на бял свят, баща й се жени за Сиринда Фокс, актриса и модел на Анди Уорхол. Идва ред на щерка номер едно - Миа. Очевидно се е радвала на шарено детство - и двамата й родители тогава живеят разгулен и бурен живот. Развеждат се през 1987 г., а Сиринда напуска този свят през 2002. след дълга и мъчителна битка с рака.

Неуморим в авантюрите си, отново само година след развода, Тайлър се жени за дизайнерката Тереза Барик в Тулза, Оклахома. Тогава се появява и третата сестра - Челси, родена през 1989 г., която наскоро обяви годежа си с актьора Джон Фостър. През 1991 г. се ражда и синът му Тадж Монро, брат на Челси, който е най-малкото дете на фронтменът на "Аеросмит". Това е най-дългата връзка на Тайлър с жена - внезапно маниерът на рокаджия, който рядко се задържа на едно място, остава в миналото и вокалът издържа до Тереза цели 17 години. Двамата сложиха край на брака си едва през 2005 г. А от дъщерите му именно Челси е най-облагодетелствана откъм присъствието на Стив в живота й.

Лив например разбира кой е именития й татко, когато е около 10-годишна и няма честта да е живяла с него нито ден. За това Стив се кае до ден-днешен. "Не можех да й бъда баща тогава, заради проблемите с дрогата. Радвам се, че сега с Лив имаме страхотна връзка, но всеки ден си сритвам задника за това, че не съм бил до нея, когато е била бебе", признава музикантът.

С всичките си деца:

Снимка: Getty Images

След Тереза Тайлър има връзка с много по-младата Ерин Брейди - от 2006 г. до 2011. Историята му с нея се увенчава с полууспех: годеж и мераци за сватба, но в крайна сметка поредната раздяла.

С Лив и Челси:

Embed from Getty Images

Голяма болка му е, че настоявал за аборта на Джули, както и за наркотиците, които дълго го правели неспособен да бъде добър баща. Но Бог е особено милостив към него - децата и внуците му го обожават, всички помежду си са близки, а честите семейни сбирки пълнят душата му.