Точно в 14 час днес пред столичния храм "Свети Седмочисленици" се събраха стотици близки, приятели и почитатели на Ваня Костова, за да си вземат последно сбогом и да отдадат своето уважение към ангелския й глас. И както винаги е предизвиквала бурни аплодисменти с изпълненията си, с такива я  изпратиха и всички те в последния ѝ земен път.

На преклонението, провело се в православната църква в София, се събра голямо множество, сред което бяха и редица популярни имена. Да се простят с колежката си, чиито тленни останки бяха положени в бял затворен ковчег, пристигнаха Орлин Горанов, Росица Кирилова, Мими Иванова, Богдана Карадочева, Къци Вапцаров, Силвия Кацарова, Хайгашот Агасян, Развигор Попов, някогашният президент на България - Петър Стоянов, както и още много други опечалени.

Стефан Димитров, Богдана Карадочева и Орлин Горанов

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>

Колегите на Ваня от легендарната вокална поп група на 80-те "Тоника СВ" също присъстваха, като изключение правеше единствено Ева, която така и не се появи на погребението, въпреки че след дългата си вражда в миналото двете успяха да се помирят и да изгладят отношенията си още преди няколко години, когато участваха в риалити предаването "VIP Brother".

"Тя бе чувствителен, раним и емоционален човек. При нея няма отбиване на номер. Тя се раздава не само за публиката, но и за приятелите. Малко ми е трудно. Много я обичам и много ще ми липсва", каза пред телевизионните камери със сълзи на очи Росица Кирилова.

Росица Кирилова

Снимка: Булфото

"Отиде си една прекрасна личност, една прекрасна певица. На всички ни е мъчно, защото беше нелепо и неочаквано. Ваня беше слънце, пееше от цялата си душа и сърце. Съжалявам, че си отиде. Бог да я прости", изрече композиторът Стефан Диомов, написал музиката на "Приятели", един от вечните хитове на група "Тоника СВ" .

Силвия Кацарова

Снимка: Булфото

"Моите спомени са много шарени, защото самата Ваня бе много шарен човек. Последните години бяхме изтрили всички недоразумения и се готвехме за нови неща. Но както казват - човек предполага, Господ разполага. Скърбим, но някак все още не мога да приема този факт", заяви Милица Божинова от група "Тоника СВ".

Единственият син на Костова - Боян, с когото тя неведнъж е излизала на музикалната сцена, приемаше искрените съболезнования от всички, чиито животи майка му е докоснала по един или друг начин. С него обаче не беше дъщеря му Ванина, която е едва на 11 години.

Певицата издъхна внезапно на 64-годишна възраст на 6 май - навръх Гергьовден. По първоначална информация, когато Бърза помощ пристигнала в дома ѝ, единственото, което можели да сторят, е да регистрират часа на смъртта ѝ, тъй като тя вече си била отишла. Едва по-късно стана ясно, че най-вероятната причина за неочакваната ѝ кончина е инфаркт. След като се разбра обаче, че в началото на април е била заразена с новия коронавирус, повечето издания побързаха да предположат, че не е изключено да е напуснала този свят вследствие на пост-covid-19 синдром, въпреки че по думите на нейни близки тя вече се е чувствала значително по-добре на рождения си ден, който бе на 18 април.

"Няколко дни преди да почине се чухме с нея по телефона... По нищо не личеше да е зле. Напротив, беше весела и както винаги се шегуваше и смееше", разказаха нейни приятели пред Dir.bg.