Стюарт Мартин е шотландски актьор, известен с ролите си в сериалите "Медичи: Господарите на Флоренция", "Джеймстаун", излъчван в България по ТВ канал Epic Drama, и "Мис Скарлет и херцогът", чийто втори сезон тръгна на 15 ноември, и се излъчва всеки вторник в 22 часа отново по Epic Drama.

Снимка: Epic Drama

Стюарт е роден на 8 януари 1986 г. в Айр, Шотландия и учи драма в Кралската консерватория на Шотландия. Съпругата му Лиса МакГрилис също е актриса, срещат се на коледно парти в бара на Националния театър. Малко преди Хелоуин в Италия излезе хорър фентъзи филмът Dampyr, сниман в Румъния, с негово участие като част от международен актьорски състав.

Стюарт Мартин и Кейт Филипс се завръщат като дуелиращите се викториански детективи в новия сезон на сериала, който ще донесе и изобилие от интригуващи криминални случаи от Лондон от 19-ти век.

В новия сезон Дюк (инспектор Уилям "Херцога" Уелингтън от Скотланд Ярд) и Елайза (наследилата бюро за разследвания от баща си Мис Скарлет) се виждат често. Въпреки че все още са само приятели, те стават по-близки от всякога и изглежда, че няма да мине много време, преди любовта да разцъфне.

Факт е, обаче, че въпреки нарастващите си чувства един към друг, двамата са професионални съперници, така че когато Елайза е наета да разследва стар случай, който Дюк не е успял да разреши, има опасност да постави Дюк в лоша светлина, в случай на успех.

Ето какво споделя Стюарт във връзка с премиерата по Epic Drama на новия сезон на "Мис Скарлет и херцогът", специално предоставено на Life.Dir.bg. 

Посетихме ви на снимачната площадка на "Мис Скарлет и херцогът" в Белград. Разкажете ни за времето, което прекарахте в Сърбия.

Страхотно беше. Екипът на продукцията тук ни посрещна толкова топло. Те са абсолютно невероятни. Чувствахме се наистина като семейство, като щастливо семейство.

В момента сме в едно от най-яките студиа, които съм виждал. Изумително е как са пренесли снимачната площадка от Ирландия, където снимахме първи сезон, и са построили онези страхотни интериори, които снимахме на терен. Буквално са идентични. Първият път, когато стъпихме в Скотланд Ярд, в кабинета на Елайза... не можехме да повярваме... Невероятно беше.

Всъщност са го направили по-мащабно, в известен смисъл по-красив и по-богат свят, затова беше истинска тръпка да направим втори сезон.

Снимка: Epic Drama

Очевидно Кейт Филипс е любимка на жанра "драматичен сериал в епоха" и сигурно вече носила костюми общо на около 300 години, ако се вземат предвид участията й в , I "Peaky Blinders", "Downton Abbey", "Crown", "Wolf Hall" и сега - разбира се - "Miss Scarlett and Duke"...

Да, това ми се отрази и на мен. Научих си урока. Недей да вбесяваш дамата в корсета! (смее се).

Трудно ли беше да се работи по време на пандемията?

Мисля, че и на двамата ни беше трудно, и двамата не спряхме да работим нито за миг. Едно от най-хубавите неща, когато идваш отдалече, за определена работа, е другарството, да си заедно с някой в твоята ситуация. Ковид до някъде пречеше да се насладиш максимално на това. Не можеш да си позволиш онзи социален живот, на който си свикнал. Макар и това да е част от работата. Това беше новото нормално. Не ни харесваше, но заради здравето, трябваше да се съобразим.

Кое е най-интересното нещо, което научихте за епохата, докато снимахте сериала?

Често си мисля, че сериалът е като жив организъм. Моите задължения като актьор са да си науча текста и да се подготвя за ролята, колкото се може по-добре. Но човек никога не е напълно готов. Много неща зависят от момента, в който дойдеш на снимачната площадка и застанеш пред камерата.

Едва тогава започва магията. Защото моята актьорска игра и как ще олицетворя героя си зависи от реакцията на партньорите, с които играя, другите актьори, цялата атмосфера на снимачната площадка. Ето за това никога не можеш да си достатъчно подготвен. И това важи в още по-голяма сила за сериал като този. Освен сюжета, времето, в което се развива историята, също трябва да бъде създадено.

Снимка: Epic Drama

Според вас кое у Елайза привлича хора като Херцога, Моузес и всички други живописни образи?

Героите, които Елайза среща в сериала, също са специални. Те имат особени житейски истории. В известен смисъл, Елайза изпъква в обществото, защото дръзва да бъде различна. В един мъжки свят, тя е жена с мъжка професия. Струва ми се, че именно това "отклоняване" от правилата е общият знаменател между Елайза и другите герои, които тя среща в сериала. Това ги привлича един към друг.

Снимка: Epic Drama

Прекарал сте доста време в тази епоха. Открихте ли нещо, което да ви изненада или нещо, което не сте знаели преди?

Да, бяхме изненадани например от факта, че лондонското метро съществува от толкова дълго време, от преди Втората световна война.

Имахте ли любима сцена от първи сезон или нещо друго, което чакахте с нетърпение хората да видят?

Моята любима сцена в първия сезон беше в епизод пети. Това беше наистина дълга битка. Текстът беше пет страници. Хубавото в новия сезон е, че Елайза и херцогът са в началото на нова връзка. Те иначе се познават много отдавна. Така че сега емоционално, отиват много по-дълбоко.

Има ли нещо смешно или забавно, което искате да споделите с нас, от снимачния процес? Видяхме коне и някои други животни на снимачната площадка.

Имаше няколко такива случая, но това, с което Кейт се забавлява най-много, е че ям огромни количества храна, по шест - седем банана на ден, примерно.

Адреналинът е виновен (смее се). Малко ме е срам, но ми се струва, че всеки от нас, който е на снимачната площадка, има свой собствен начин за охлаждане след като приключи сцена. Аз лично хуквам след разносвача на храна. Непрекъснато дъвча нещо. Наричам го "снак за сигурност".