Вероятно всеки от нас е имал в живота си любим изпълнител. Възхищавал му се е, следвал го е и с нетърпение е очаквал бъдещите му успехи. И вероятно всеки от нас е страдал и се е чувствал предаден, когато неговият идол твърде рано напуска живота му.

Avicii е пионер на съвременнaтa електроннa музика и един от малкото диджеи, способен да прави световни турнета и да пълни арени. Уви, смъртта му идва твърде скоро. Неговата загуба разтърсва света и ражда много въпроси, сред които най-често задаваният е: "Защо?"

Много сайтове се възползват да гръмнат с фалшиви новини и теории, че смъртта му всъщност е планирана.

Например Neon Nettle, който публикува статия, в която се предполага, че кончината му е свързана по някакъв начин с предполагаемите му опити да "разкрие педофилски кръг". Докато музикалният свят все още скърби за загубата на шведския диджей, който умира на 28-годишна възраст, спекулациите дали се е опитал да разобличи педофили в клипа си "For a better day" набират скорост.

Макар че години наред няма официален доклад за точната причина, от смъртта на Avicii се "раждат" куп зловещи асоциации с две други музикални легенди - Крис Корнел и Честър Бенингтън.

Конспирацията:

Смята се, че една от причините за смъртта на родения като Тим Берглинг изпълнител, е, че се е натъкнал на нещо, което е твърде близо до истината за трафика на хора или е планирал да изнесе повече информация.

Като начало изданието Neon Nettle се опитва да направи паралел между кончината на Avicii и смъртта на фронтмена на Soundgarden Крис Корнел и Честър Бенингтън от Linkin Park през юли 2017 г. - двама други музиканти, за които се твърди, че "уж са работили заедно, за да разкрият педофилски кръг, действащ в музикалната индустрия" в момента на преждевременната им смърт.

Крис Корнуел (1964-2017)

Снимка: Getty Images

Честър Бенингтън (1976-2017)

Снимка: Getty Images

Самият Avicii признава, че видеоклипът му от 2015 г. към песента "For a Better Day" е имал за цел да привлече вниманието към проблема с трафика на деца и това не е бил кодиран опит за скрито "разобличаване" на конкретен канал за трафик. Въпросната песен включва видеоклип, изпълнен с тревожни образи, в който трафиканти с качулки убиват възрастни, изпречили се на пътя им, включително политик, представен от актьора Кристер Хенриксон. Видеото показва и две деца, които се втурват да бягат само за да бъдат принудени накрая да се качат в колата на трафикантите.

Целта е била по-скоро да насочи вниманието към проблема. Шведският диджей, една от най-големите звезди на световната клубна сцена, заявява, че се надява да използва музиката си за по-голяма социална кауза. "Обещанието за по-добър живот често вкарва семейства и деца в капана на това да бъдат използвани като инструменти на някои от най-подлите хора на Земята", казва той в изявление, когато публикува песента. "Това е въпрос, по който се надявам да започна по-шумна дискусия, особено сега, когато огромният брой семейства се движат от разкъсвани от войни страни в търсене на сигурност и подслон."

Освен това "благодарение" на медията, се започва "разследване" от феновете на артиста, които неистово споделят тук и там, че Avicii, заедно с Честър и Крис са работили по документален филм за трафик, наречен "Мълчаливите деца", и не са отнели живота си, както се говори, а вероятно са били убити. "Не е ли интересно, че Avicii, Честър Бенингтън и Крис Корнел се самоубиха, докато работеха по документален филм, наречен "Мълчаливите деца", за широко разпространената педофилия/трафик на хора?", гласи текст на публикация във Facebook. "Но проектът е отменен след смъртта на Корнел." Твърдения, които с течение на времето е спорно да се приемат като верни, въпреки че Швеция е водеща дестинация за мигранти и приема повече бежанци на глава от населението, отколкото която и да е друга страна от ЕС...

Публикувани аутопсии, доклади на прокуратурата и писма на семействата обаче доказват, че те сами са отнели живота си.

Реално такъв документален филм наистина съществува и щеше да разобличи високопоставени лица за ужасни престъпления. "Мълчаливите деца" е проект, създаден, за да разкрие истината. Говорител на продукцията обаче заявява пред Reuters, че информацията е напълно невярна. "Нито един от споменатите хора никога не е участвал в нашия проект и никога не сме имали дори далечен контакт с тях."

Въпреки че причината за смъртта на Avicii все още се коментира и постоянно се тиражират конспирации около нея, има един факт, който не е за подценяване. Това, че е имал здравословни проблеми. През 2016 г. Тим се оттегля от изпълненията на живо, след като получава остър панкреатит, дължащ се на употребата на алкохол. Само две години преди това са му отстранени жлъчният мехур и апендиксът. Той се бори и с тревожност още от ранна възраст, като често има апокалиптични мисли и се страхува, че има рак. И за да успокои нервите си, Тим посяга към алкохола.

По-късно от изявление на семейството му се предполага, че се е самоубил. "Нашият любим Тим беше търсещ човек, крехка артистична душа, която търсеше отговори на екзистенциални въпроси. Прекален перфекционист, който пътуваше и работеше усилено с темпо, което водеше до изключителен стрес. Когато спря турнетата, той искаше да намери баланс в живота си, за да бъде щастлив и да може да прави това, което обичаше най-много - музиката. Наистина се бореше с мисли за смисъла, живота и щастието. Не можеше да продължава повече. Искаше да намери покой."

Тим достига славата си като публикува песни онлайн. През 2008 г. той приема името Avicii - препратка към будистките нива на Ада. През следващите пет години, когато клубната танцова музика се превръща във вездесъщ жанр, известен като EDM, с "Levels" като химн, Avicii започва да печели по 250 000 долара на вечер.

Но на 26-годишна възраст се оттегля от концертите. В лична бележка до феновете той споменава физическото и психическото си здраве, без да описва в детайли пълния обхват на борбата си, която включва тревожност, панкреатит, пристрастяване към алкохол и болкоуспокояващи.

Днес семейството му иска да опознае Тим отвъд светлините на сцената, като издава книга с картинки в чест на неговото наследство. Това е част от усилията му чрез фондация "Тим Берглинг", създадена в негова памет, за да се започне разговор за кризата с психичното здраве сред младите хора. Бащата Клас, който внимателно подбира снимките от детството на Тим до живота му на суперзвезда, обяснява: "Искаме да помогнем на хората да видят отвъд славата на Avicii. Това е и причината да наречем посмъртния му албум "Тим". Клас отново се появява в онлайн пространството. "Липсва ми всяка минута", споделя той в откровен видеоразговор пред ВВС. "Разбира се, говоря с него всеки ден. Но признавам, че понякога му се ядосвам. Защо го направи? Защо ни напусна?"

След смъртта на Тим Арената в Стокхолм е преименувана на Avicii Arena, а концертите продължават в негова памет.

Бащата поддържа жив спомена за сина си. И може би в това се крие смисълът на усилието да пазиш любовта, дори когато вече си я загубил. Музикалното наследство на Тим е последното доказателство за неговата гениалност. А любовта му към музиката е и последното завещание към неговите фенове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos