Големият френски певец Шарл Азнавур ни напусна на 94-годишна възраст. Светът скърби за френският изпълнител от арменски произход.

Вижте снимки на Азнавур >>

Френският президент Еманюел Макрон, който е голям почитател на Азнавур, написа в Туитър:

"Французин в душата си, непоколебимо привързан към арменските си корени, признат по целия свят, Шарл Азнавур бе част от радостите и скърбите на три поколения. Неговите шедьоври, тембърът му, уникалното му излъчване ще го живеят още много дълго."

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

"Шарл Азнавур беше човекът на толкова много послания. Много съм натъжен от новината за смъртта му. Той е вдъхновила поколение, дало толкова прекрасен образ на Франция като дом на международното културно влияние. В продължение на десетилетия и до послания му дъх този велик мултифункционелен художник, певец, композитор и актьор обогати живота ни за наше удоволствие. Не, никога няма да забравим огромния талант на един човек, който донесе на европейците толкова много емоции. Европа днес загуби един от най-хубавите си гласове."

Мирей Матийо също не остана безразлична към смъртта на големия Азнавур:

"Шарл ще остане завинаги монумент и легенда на френската песен по целия свят. Неговите песни са вечни и ще останат гравирани в нашите спомени. Споделяли сме толкова много сцени от света и сме изпълнили много дуети заедно, дори и Une Vie D'Amour (дует на Мирей Матийо и Шарл Азнавур - б.р.)"

Боб Дилън публикува серия снимки на Шарл, към които написа:

"Почивай в мир, Шарл! Благодаря ти за всичко!"

95-годишният английският писател Хари Лесли Смит също отдаде последна почит на своя съвременник

"Просто феноменално велик артист и един от малкото, ако не и последният от моето поколение."

Документалният сценарист, режисьор и продуцент Фредрик Лийн

"Твоята пролет ще разцъфти отново. Твоите най-добри дни ще се преродят."

Азнавур навлиза в света на песента в началото на 40-те години на миналия век заедно с Пиер Рош. През 1946 г. среща Шарл Трене и Едит Пиаф. По онова време пише песни за други изпълнители - "Plus bleu que le bleu de tes yeux" за Пиаф, "Je hais les dimanches", която е одобрена от Жулиет Греко, след като била отхвърлена от Пиаф, но няма никакъв успех като изпълнител. Нещата се променят през 50-те с успеха на песента "Sur ma vie" (1954) и участията му в концерти в прочутата парижка зала "Олимпия". През 1960 г. се снима във филма "Не стреляйте по пианиста" на Франсоа Трюфо и излиза една от най-известните му песни - "Je m'voyais deja". През 1963 г. Азнавур триумфира в "Карнеги хол" в Ню Йорк и става световна знаменитост. Тогава за пръв път посещава Армения.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Негови песни са изпълнени от известни певци - "La Mamma" от Рей Чарлз, "Les plaisirs demodes" от Фред Астер, "Hier encore" от Бинг Кросби, припомня БТА.

Азнавур се снима също в "Тенекиеният барабан" (1997) на Фолкер Шльондорф и "Призраците на шапкаря" (1982) на Клод Шаброл.

През 1991 г. поделя сцената в Париж с Лайза Минели. Докато други музиканти обмислят възможността да се пенсионират, той продължава да изнася концерти. "Никога не съм произнасял думата "сбогом", сподели Азнавур през 2011 г., преди да изнесе поредица от 22 концерта в "Олимпия" по повод 87-годишнината си.