Режисьорът Йоргос Лантимос представи на кинофестивала в Кан триптих с кучета като хора, пръст, поднесен със зеленчуци и коктейл, наречен "Челото на Емили", предаде АФП, цитирана от БТА.

"Винаги съм смятал, че стигаме до крайности", каза 50-годишният гръцки режисьор пред АФП за филма си "Видове доброта" (Kinds of Kindness), включен в конкурсната програма на форума. "Но понякога реалността е още по-безумна от това, което се опитваш да създадеш", допълни той.

Филмът е сред 22-те продукции, които се съревновават за наградата "Златна палма". Това е последната съвместна работа на Лантимос и актрисата Ема Стоун, след като тя спечели награда "Оскар" за завръщането си от мъртвите в предишния филм на режисьора "Клети създания".

Лантимос казва, че с увеличаването на доверието помежду им тандемът става "по-смел".

От участващите в "Клети създания" в новата продукция се завръщат Уилям Дефо и изгряващата звезда Маргарет Куали за експерименталното пътуване, в което актьорите се превъплъщават от един герой в друг в три отделни истории, отбелязва АФП.

Обстановката варира от офис на висок етаж до басейн, но всички се фокусират върху главния герой - Джеси Племънс ("B обувките на Сатаната"), а след това и върху Стоун, която все повече губи ориентация и е докарана до убийствена разсеяност.

Някои неприятни сцени са балансирани с мрачен хумор - Дефо като страховит гуру и доста шокиращо домашно видео, което предизвика голям смях на прожекциите в Кан.

"Мислех, че е смешно, и Ема смяташе, че е смешно, но не знаехме дали хората ще го възприемат така", каза Лантимос. Той работи по сценария на "Видове доброта" в продължение на седем години и заснема продукцията, докато прави финалните щрихи на "Клети създания".

Освен професионалните актьори, Йоргос Лантимос казва, че е получил помощ от сценични работници и хора, които случайно е срещнал.

"Гинеколожката беше сервитьорка в моя хотел. Помислих, че е удивителна и има невероятно присъствие", отбеляза той.

Полицейският началник, който произнася една от най-добрите реплики във филма, пък бил от персонала на снимачната площадка. "Той беше нашият отговорник за транспорта. Просто трябваше да го включа във филма", казва режисьорът.

Лантимос, сред чиито предишни творби е и "Фаворитката", донесла на британската актриса Оливия Колман "Оскар" през 2019 г., отказа да обяви следващия си проект. Но в Кан спомена една-единствена дума: "пчели", отбелязва АФП.