Над 200 000 събития с милиони участници и милиард зрители са планирани за грандиозното честване на 70-годишнината на трона на британската кралица Елизабет Втора от 2 до 5 юни.

Повече от 1500 военни

Празненствата ще започнат с парад за посрещането на знамената в четвъртък в центъра на Лондон, който ще тръгне от Бъкингамския дворец. В него ще участват около 1500 военни и 400 музиканти. С този парад по традиция се отбелязва официалният рожден ден на кралицата.

70 самолета

Около 70 самолета от британската армия ще прелетят над Бъкингамския дворец в четвъртък за шест минути, включително и Червените стрели - акробатичният патрул на Кралските военновъздушни сили в края му, когато кралското семейство ще се появи на балкона.

124 оръдейни залпа

Оръдейните залпове са насрочени за четвъртък по обяд в Лондон и цялото кралство, както и от Кралския флот в морето.

Снимка: АР/БТА

Повече от 2800 светлинни сигнала

Повече от 2800 светлинни сигнала ще бъдат запалени в четвъртък вечерта в Бъкингамския дворец и по цялото кралство, както и на британските острови, о-в Ман и британските задгранични територии. Ще бъдат осветени сгради в 54-те столици от Общността на нациите, от Тонга и Самоа в Тихия океан до Белиз в Карибско море. Ще бъдат осветени и мостовете над Темза и емблематичната комуникационна кула Би Ти в Лондон, както и много катедрали в кралството.

Камбана от 16,5 тона

Благодарствена литургия е насрочена в петък в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. По този случай ще зазвъни по изключение камбаната Големия Пол, която е най-голямата в страната с тегло 16,5 т.

Снимка: АР/БТА

5000 работници от сфери от първа необходимост през пандемията

Около 22 000 души, от които 5000 от сфери от първа необходимост през пандемията, ще гледат концерт в Бъкингамския дворец в събота. Начело на афиша са група "Куин" и Адам Ламбърт, Даяна Рос, Алиша Кийс, Найл Роджърс, Андреа Бочели.

10 000 артисти, 1 милиард зрители

През последния ден в неделя друг голям парад ще отдаде почит на монарха и на рарнородността на британския народ. Ще участват 10 000 артисти и доброволци. Спектакълът ще бъде излъчван под различна форма в цял свят и се очаква да го гледат 1 милиард души.

Снимка: АР/БТА

Пикници

Предвидени са около 200 000 местни събития - прожекции, улични празници, десетки хиляди обеди на открито, на които ще се съберат общо 10 милиона души, предава БТА. На някои от тях ще отидат представители на кралското семейство, като принц Чарлз и съпругата му Камила, очаквани на Овалния стадион за крикет в Южен Лондон.

На един от тези обеди - в Уиндзор, където живее кралицата, ще бъде направен опит да бъде подобрен световния рекорд за най-дълга маса.

Предвидени са повече от 600 такива обеди в държавите от Общността на нациите и други страни, особено в Канада, Нова Зеландия, Бразилия.

Снимка: АР/БТА