Родителите на първата дама Мелания Тръмп положиха клетва като граждани на САЩ.

Вижте снимки от обявяването на новината >>

Адвокат на Виктор и Амалия Кнавс, придружен от словенската двойка, съобщи, че тя е получила гражданството си в четвъртък в Ню Йорк. Все още не е ясен въпросът дали семейството е разчитало на помощ от зет си, за да се възползва от тази привилегия.

Виктор Кнавс е на 74 години, две години по-възрастен от Доналд Тръмп. Амалия е на 73. Преди официално да получат гражданство, те често пребиваваха във Вашингтон, както и на семейните ваканции на президентската двойка.

48-годишната Мелания Тръмп, по баща Кнавс, е родена в град Ново Место в Словения. Баща й е бил продавач на коли, а майка й е работела в текстилен цех. Тя живее в Ню Йорк от 1996 г. Омъжва се за Доналд Тръмп през 2005 г., а през 2006 г. става гражданка на САЩ.

CNN реагира с информация от анонимен източник, запознат с имиграционния статут на семейството. Той твърди, че Кнавс са се сдобили с желания статут чрез спонсорство от дъщеря си, който им позволява да живеят и работят неограничено в САЩ и така да си проправят пътя към американско гражданство. Този тип семейна виза е точно една от категориите, които Доналд Тръмп и администрацията му се опитват да отменят, заявявайки, че са вредни за САЩ. Потърсени от CNN, от офиса на Първата дама са отказали да коментират въпроса.

Има само няколко начина, по които имигрантите в САЩ могат да получат зелени карти, като най-голям дял от тях всяка година се дава въз основа на семейните връзки. По-малък брой се отнася за имигрантите въз основа на тяхната заетост, а други категории включват бежанци и други специални случаи. Застъпниците за ограничаване на законната имиграция посочиха дисбаланса в полза на семейните връзки като доказателство за необходимостта от реформа и поискаха система, базирана на заслуги.

Тръмп и неговите конгресни съюзници са се борили да намалят драстично ограничението на спонсорството на съпрузи и непълнолетни деца, включително отпадането на прага за малолетни деца от 18 до 21 години. Според експертите това може да намали общата имиграция в САЩ с 40% до 50%. Тръмп е застъпвал система, базирана на заслуги, но не е предложил никакъв друг метод за приемане на имигранти в страната.