Нещо изключително се случи на меломаните в края на миналата година - изкуственият интелект вдъхна живот на недоносена песен на "Бийтълс" - започната, но недовършена от Джон Ленън, запазен бил само гласът му. Също както Бог вдъхна жизнено дихание на Адам  и той стана жива душа. И така "Now and Then" се превърна в най-хубавия подарък за почитателите на великата Ливърпулска четворка - гении и тогава, и сега. И зае всички първи места на класациите. 

А поводът да обърнем внимание още веднъж - никога няма да ни омръзне - на вечните момчета, е 16 януари, обявен за Световен ден на "Бийтълс", макар че заслужават поне 30 дни в годината да има такъв. 

Песента 

 "Това вероятно е последната песен на "Бийтълс", в която се чуваме всички. Истинска песен на "Бийтълс", каза 81-годишният Пол Маккартни. 

"Now And Then" е написана и изпята от Джон Ленън. Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар са работили по нея. Четири десетилетия по-късно Пол и Ринго са успели да я завършат.

Заглавието е измислено от Джон Ленън при записа на демоверсията през 70-те години в Ню Йорк. През 1994 г. съпругата му Йоко Оно предоставя лентата на останалите членове на групата. Съществуващата технология не позволява гласът на Джон Ленън да звучи с необходимото качество, затова парчето остава в архива.

През 2021 г. режисьорът Питър Джаксън заснема документалната поредица "Get Back". Гласът на Ленън е зает от касета и разделен от звука на пианото с помощта на новите технологии. "Отново чухме гласа на Джон, чист като кристал", каза Пол Маккартни.

Към оригиналната демоверсия е добавен запис на електрическа и акустична китара, направен от Джордж Харисън през 1995 г. Харисън почина през 2001 г. Песента е завършена през миналата година в студио в Лос Анджелис с добавяне на барабани от Ринго Стар, пиано и бас китара от Пол Маккартни, както и гласовете на двамата живи бийтълси.

"Беше много вълнуващо. Сякаш Джон отново е сред нас", каза 83-годишният Ринго Стар.

Вдъхновение made in BG

Заглавието на песента се превръща в татуировка за хора, за които това има собствено значение и звучене. 

Снимка: Личен архив

Така например Павел Целкоски от "Inky Dragon Tattoo and BodyPiercing" татуирал по Нова година "Now and Then" на мъж на име Кристер Бергрен от Швеция, и приятелката му, еднакви татуировки като гривна на китките. За тях песента са появила в момент, когато се открили след 16 години пауза, точно когато парчето излязло в ефир, а се познавали покрай фестивал в Ловеч през 2007 година, когато въпросният господин бил тур мениджър на "Юръп", а тя била там по работа.

Както се казва в приказките, имали броени часове заедно, но любовта, знаем, бързо действа - без да почука и с крак отворила вратата на сърцата им, за да се подслони и остане завинаги. Като Спяща красавица, омагьосана за 16 години. Но добрите сили се намесили и развалили тази орисия. От антуража на добрите сили по някакъв начин били и "Бийтълс" с тази толкова докосваща песен.

Преминали през различни житейски изпитания, те увековечили чувствата си с татуса, защото Джон Ленън пее: "And now and then/If we must start again/Well, we will know for sure/That I will love you".

Снимка: Личен архив

Повторението е майка на знанието

Групата е създадена през 1960 г. в Ливърпул, Англия.

Имат 13 албума и един сборен албум.

С продажби от повече от 600 милиона записа, те са най-продаваните изпълнители на всички времена.

Първият сингъл на Бийтълс през 1962 г. е "Love Me Do".

Първият Бийтъл, който става дядо, е Ринго с раждането на внучката му Татя Джейн през 1985 г.

Напълно заслужено за гениите: Бийтълс са най-известната група в историята на музиката, а Елвис Пресли е най-известният соло певец.

Ако сте фен на "Бийтълс", вероятно сте чували прословутата теория на конспирацията, която гласи: "Пол е мъртъв". Градската легенда твърди, че Маккартни е загинал в автомобилна катастрофа на 9 ноември 1966 г., което е накарало "Бийтълс" да го заменят с двойник, за да спестят мъката на безбройните си почитатели. Съобщава се, че привържениците на този мит са открили "улики", вградени в текстовете.

Твърди се, че популярна улика за предполагаемата смърт на Маккартни може да бъде намерена в последната част на "Strawberry Fields Forever". Предполага се, че Джон Ленън е промърморил "Аз погребах Пол", докато в действителност той всъщност е казал "сос от червени боровинки" - "I buried Paul" и "cranberry sauce". Групата разбрала за този слух и затова се пошегувала с почитателите си с текстове като "The Walrus was Paul" в "I Am the Walrus".

Другото, което будело съмнение била емблематичната корица на "Abbey Road". На корицата четиримата членове вървят по зебра, като Маккартни е единственият, който е бос. Освен това той не върви в крак с останалите членове, което допълнително подхранвало слуховете.

В действителност Пол Маккартни просто си останал се уединил в Шотландия със семейството си. Списание "Time" включи слуха като една от "най-устойчивите теории на конспирацията в света" през 2009 г.

Вижте снимки на "Бийтълс" >>> 

"Бийтълс" записват по-голямата част от албума си "Please Please Me" за по-малко от 13 часа.

Групата започва в 10 сутринта и приключва в 22:45 на 11 февруари 1963 г. По-интересното е, че Джон Ленън е болен, имал е настинка в този ден, но все пак успяват да приключат записите с хитовата песен "Twist and Shout".

Никой от четиримата не е достигнал третото десетилетие в живота си, когато се разпадат.

През 1969 г. нещата стават доста нестабилни за Fab Four. През септември същата година Джон Ленън обявява пред останалите членове, че ще напусне групата, въпреки че не е ясно дали е временно или постоянно.

Маккартни също заявява, че вече няма да работи с тях до април 1970 г. По това време никой от тях няма и 30 години. Най-възрастният от групата, Ринго Стар, е само на 29 по това време.

Никой от тях не можел да чете ноти. Самият Пол Маккартни разкри, че никой от групата не можел да чете или пише музика, и че той не разбира от музикална теория.

Не само рок легенди, Fab Four също са малки планети. През 1990 г. Центърът за малки планети обяви, че с техните имена, са наречени пет малки планети. Това са 4147 Ленън, 4149 Харисън, 4148 Маккартни, 4150 Стар и 8749 Бийтълс. 

Пол Маккартни написал "Когато съм на 64", когато бил едва на 16.

Въпреки че групата издава песента в албума си от 1967 г. "Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band", това е една от най-ранните композиции на Пол Макартни.

По негово искане те издават песента в различен тон от записа. Той предложил да се ускори изпълнението, защото искал да звучи по-младежки в песента.