Обвинения в сексуално насилие срещу Тил Линдеман, фронтмен на една от най-популярните метъл групи в света Rammstein, преследват музиканта в разгара на европейското турне на бандата.

Млади жени, почитателки на Rammstein, уличават звездата в действия, които го поставят в центъра на мрежа с цел сексуална експлоатация на фенки след концерти на групата.

През последните дни германските медии огласиха обвиненията на няколко млади жени, които бяха възприети сериозно от изпълнителната власт в Берлин. Правителството поиска от организаторите на концертите да вземат специални мерки за защита на публиката.

За германската група, която продава най-много албуми в глобален мащаб, тези подозрения може да бележат началото на "края на шоуто", прогнозира в. "Süddeutsche Zeitung".

В края на месец май 24-годишна ирландка обвини Тил Линдеман, че я е опиянил и насилил сексуално след концерт по-рано през същия месец във Вилнюс. След тези обвинения публично бяха огласени твърдения на други жени, които описаха сходни сценарии. По думите им схемата действа, като за първите редове пред сцената на концертите на Rammstein се подбират малди момичета, които биват заснемани. Изображенията биват предоставени на Тил Линдеман, който избира кои от тях да бъдат поканени зад кулисите на шоуто, присъствайки на парти след края на концерта. Там те биват опиянявани и дрогирани, след което насилвани сексуално от 60-годишния Линдеман.

Снимка: Getty Images

Според публикация във в. "Die Welt" рускинята Алена Макеева от екипа на Rammstein канела младите дами при групата след концертите. За действията на Макеева в YouTube разказа инфлуенсърката Кайла Шикс, която твърди, че Макеева поканила нея и приятелка на афтърпарти след концерт през 2022 г. Тя приела и се озовала в стая с още десетина млади момичета, с които ги подканвали да пият алкохол, след като охраната им взела на входа мобилните телефони. Инфлуенсърката разказа как внезапно осъзнала, че присъства в качеството си на сексуален обект, изпаднала в паника, но успяла да се измъкне.

След преживяното Кайла започнала да събира историите на други момичета от поканените от Rammstein, получавала и снимки. Млада жена на име Шелби, която има следи от насилие по цялото тяло, твърди, че не помни почти нищо от партито след концерта. Кайла има повече от 800 000 последователи в Instagram, писа сайтът на Euronews. Тя смятала да съобщи в полицията за инцидента след концерта миналата година, но била посъветвана от бившата си агенция и други хора да не го прави.

Според нея Тил Линдеман има сексуална зависимост и иска да наложи волята си над околните. Много преставителки на нежния пол споделили от опит, че той се напивал, карал и тях да сторят същото, хвърлял бутилки и рушал всичко наоколо. Почитателки на групата разказват за подобни инциденти и след концерти в други страни според инфлуенсърката.

Снимка: Getty Images

Няколко дни след като пламна скандалът, германското правителство реагира и се обяви за мерки в защита н публиката на концертите на Rammstein. Пред АФП германската министърка на семейството Лиза Паус заяви, че особено младите хора трябва да бъдат защитени. Тя предложи създаването на защитни зони за жени на концертите на метъл групата и установяването на специални екипи по сигурността, които да се намесват незабавно в случаи на сексуално посегателство.

Министърката на културата Клаудия Рот каза, че обвиненията срещу Тил Линдеман и Rammstein трябва да се приемат много сериозно, срещу тях да се действа бързо, съобщи "Süddeutsche Zeitung". Тя приветства младите дами, отправили обвиненията срещу Линдеман, за смелостта да говорят открито за тези травматични преживявания. Рот заклейми и агресивните и иронични коментари по адрес на обвинителките в социалните мрежи.

Тя приветства и бързата реакция на организаторите на концертите на Rammstein в Мюнхен тази седмица, които отмениха присъствието на публика в зоната пред сцената на Олимпийския стадион в града и партитата след четирите изяви на бандата в Мюнхен. Забранени са и селфитата на фенове с Линдеман.

Според Рот е нужен "план за действие" за насърчаване на обмена на идеи за мерки срещу сексуалното посегателство и насилието в секторите култура и медии. Тя каза, че една от целите е разработването на кодекс на поведение за културния сектор в Германия. Според нея музикалната индустрия - лейбълите, издателите, организаторите на фестивали и на културни събития, носят отговорност и е нужно да се повиши вниманието към злоупотребата с власт и влияние.

Източник: Скрийншот

И министър Паус призова музикалната индустрия да се присъедини към алианса "Заедно срещу сексизма", обединяващ политици, компании, администрация, медии, културни организации и гражданското общество, съобщи "Deutsche Welle".

Първият концерт в града бе в сряда и групата не променя програмата на турнето на фона на обвиненията. Прокуратурата не е предприела официални действия срещу групата. Според ДПА от Rammstein са наели адвокатска фирма, след като пламна скандалът. "Deutsche Welle" съобщи, че Макеева вече не работи за компанията на метъл бандата. Тил Линдеман е закрил профила си в Instagram.

Група Rammstein обаче разпространи изявление в социалната мрежа, като отговор на обвиненията срещу фронтмена, предава БТА. Музикантите призоваха почитателите да не ги съдят предварително само въз основа на обвиненията, огласени от медиите.

"Публикациите от последните няколко дни предизвикаха раздразнение и въпроси сред обществеността и особено сред почитателите ни", се посочва в изявлението. "Тези обвинения ни поразиха силно и ги приемаме изключително сериозно. На почитателите си казваме - за нас е важно да се чувствате удобно и в безопасност на нашите концерти - пред или зад сцената", се посочва още в изявлението. "Заклеймяваме всяка форма на посегателство", посочват музикантите и призовават публиката си да не съди отправилите обвинения, които "имат право на гледна точка". "Но и ние, групата, също имаме права - да не бъдем осъждани предварително".