Aко все още бе жив, певецът Тони Бенет, който имаше изключителна кариера, обхващаща цели девет десетилетия, щеше да навърши 97 години преди два дни. Той започва да пее в нощни клубове след Втората световна война, като променя рожденото си име Антъни Доминик Бенедето първо на Джо Бари, а след това на Тони Бенет. Последните му концерти са през август 2021 г. с Лейди Гага в Ню Йорк.

Приживе легендарният изпълнител е издал над 70 албума. Те му носят 20 награди "Грами", едната от които почетна. Той не пише песните си, но им вдъхва живот с уникалния си глас и безупречен стил.

Първият му голям хит е "Because of You" от едноименния албум от 1951 г. Песента не е нова, но в негово изпълнение достига до първо място в класацията на "Billboard" и се задържа там 10 седмици. Заради важността ѝ за кариерата му, той продължава да я пее през целия си живот, включително и на последния си концерт 70 години по-късно.

Най-известната негова песен е "I Left My Heart in San Francisco" от 1962 г. Музиката е написана от Джордж Кори, а текстът е от Дъглас Крос. С нея той печели награди "Грами" за запис на годината и за най-добро вокално изпълнение от мъж. Тя е поставена на 23-о място от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка в списъка с песните с най-голямо историческо значение през 20-и век. Нейни кавъри са записвали много звезди, включително и Франк Синатра, но изпълнението на Бенет е признато за златен стандарт. С нея той завършва последния си концерт с Лейди Гага през 2021 г.

Връх в кариерата на Бенет са 50-те и началото на 60-те години на миналия век с албуми като "The Beat of My Heart" , "Basie Swings, Benett Sings". След "Because of You" той оглавява американската класация с "Rags to Riches" и "Cold, Cold Heart", след което през 1953 г. се насочва и към джаза. Полседното споменато парче презаписва с Тим Макгроу за албума си от 2006 г. "Duets: An American Classic" и през 2012 г. с аржентинския певец Вичентико за колекцията " Viva Duets" с латиноамерикански изпълнители.

В продължителната си кариера има и спадове, както и преходен натиск от страна на звукозаписните компании. Труден за него период е ерата на рокендрола през 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Той обаче успява да се завърне през 80-те и през 90-те години дори си създава фенове сред поколението на MTV, запазвайки стила си. До голяма степен завръщането му в средата на 90-те години на миналия век се дължи на сина му Дани Бенет, който става негов мениджър и му помага да привлече по-млада публика. Тони Бенет е на 67 години, когато записва "MTV Unplugged" през 1994 г.

Така певецът се превръща в готиния дядо на поп музиката. Той получава "Грами" за албум на годината за "MTV Unplugged" и популярни рок, поп и джаз изпълнители приемат да пеят с него. Записва индивидуални дуети с Арета Франклин, Би Би Кинг, Уили Нелсън, Боно, Кристина Агилера, Куин Латифа и Ейми Уайнхаус и дуетни албуми с Кей Ди Ланг, Даяна Крол и Лейди Гага.

Заедно с Елвис Костело записва джаз класиката "They Can't Take That Away From Me" на Гершуин за албума "MTV Unplugged" и печели също награда за най-добро традиционно вокално поп изпълнение. Песента е известна още от изпълнението на Фред Астер във филма "Ще танцуваме ли" от 1937 г. и е изпълнявана също от Арета Франклин, Ван Морисън, Род Стюарт, Брайън Уилсън, Даяна Крол, Глория Естефан.

"Stepping Out with My Baby" на Ървинг Бърлин е от мюзикъла "Великденски парад" от 1948 г. с Фред Астер. През 1993 г. Бенет я записва за албум в негова чест, а след това и през 1994 г. за "MTV Unplugged".

Класиката на Коул Портър "Anything Goes" Тони Бенет записва първоначално за албума си с Каунт Бейси "Strike Up the Band" от 1959 г., а след това за първия си албум с Лейди Гага "Cheek to Cheek" от 2014 г., който заема първо място в класацията "Billboard 200", припомня БТА. Това се случва за втори път в кариерата на Бенет след албума с дуети от 2011 г. "Duets II: The Great Performances" и той става най-възрастният изпълнител с албум номер 1 в САЩ.

От музикалната колекция "Duets II: The Great Performances" е и песента "Body & Soul", записана с Ейми Уайнхаус преди смъртта ѝ през 2011 г. Оригиналът е от мюзикъла със същото име от 1930 г.

Вторият албум на Тони Бенет с Лейди Гага "Love for Sale" от 2021 г. е посветен на музиката на Коул Портър. Към него са заснети няколко клипа.., сред които и "I"ve Got You Under My Skin". Песента от 1936 г. е записвана от много изпълнители, сред които Франк Синатра, Арета Фраклин, Боби Колдуел.

От албумите на Тони Бенет са продадени повече от 50 милиона копия. Освен 20-те награди "Грами", той има две награди "Еми", награда на центъра "Кенеди", награда "Майстор на Джаза" от американската Националната фондация за изкуства., звезда на Холивудската алея на славата.