Още през 1979 в "Пришълецът" ни беше поднесена първата истинска екшън героиня Елън Рипли, изиграна от Сигорни Уивър. Доскоро една жена можеше да убива във филм само ако след това се сблъска с жестоко наказание - например неизбежните съдби на момичетата Бонд - Можеха да бъдат смъртоносни, но рядко оцеляваха.

Вижте топ 20 >>

Днес, коравите момичета не са аномалия и не подлежат на непредотвратимо възмездие. От традиционните филми за бойните изкуства в древните времена, до високобюджетните научно-фантастични филми в дистопично бъдеще, жените отдавна са доказали, че юмруците, ритниците и стрелбата не са само за мъже.

Актрисите, които сме подбрали за този списък, са едни от най-ключовите за развитието на героините в екшън филмите.

Ума Търман, най-добре позната от поредицата "Убий Бил", с ярко-жълтия костюм и опасната катана. Тя опустоши целия сет на Куентин Тарантино, отмъщавайки си с такива ярост, ефективност и кървав стил, че само с тази роля печели статута си във всяка дискусия за жени воини.

За Мишел Родригес пък знаем, че може да удря истински ("Боксьорката"), да се състезава с коли ("Бързи и яростни") и да стреля по зомбита ("Заразно зло"). Тя има качество, което не може да бъде подценявано в роли като тези - знае как да удари и да поеме удар, потапяйки се изцяло в действието по начин, който прибавя към ритъма на сцените.

Преди ролята си на телепатичната супергероиня Джийн Грей в поредицата "Х-Мен" и преди да руши света като убийствената Феникс в "Х-Мен: Последният сблъсък", Фамке Янсен отбеляза преврата за всяка амбициозна "фатална жена" в Холивуд с ролята си на Ксения Онатоп през 1995. С нея, тя си спечели специалното място на необикновено момиче в дръзката история на "Джеймс Бонд".

Диана от Темишира, или по-позната като "Жената чудо", изиграна от Гал Гадот, е пример за мир и красота и може да спечели всяка една битка, в която попадне. Също като героинята си от комиксите, Гал Гадот се носи с тиха сила, любопитство и състрадание, което е неприсъщо за героините, които виждаме в последно време.

Няма как да не споменем и Бри Ларсън и ролята ѝ в блокбъстъра "Капитан Марвел". Това е първият самостоятелен филм за женски супергерой на "Марвел" и регистрира рекордни приходи по целия свят.

В списъка ни можете да разгледате още фатално опасни жени, като Анджелина Джоли, Деми Мур, Луси Лиу, Бриджит Нилсен, Мила Йовович и други.