В чужбина Тото Кутуньо винаги е бил определян като един от символите на италианската музика, благодарение на емблематичната си песен "L'Italiano". Изпълнителят пише текста за колегата си Адриано Челентано, който обаче го отхвърля с аргумента, че не е достоен за него. Необмисленото решение скоро ще му докаже, че е направил огромна грешка, тъй като именно това парче превръща Кутуньо в световна звезда. "L'Italiano" дебютира на фестивала "Санремо" през 1983 г. и въпреки че с нея певецът се класира едва на пето място, тя дава старт на кариерата му, като песента се превръща в хит, с продадени над 100 млн. копия.

В средата на 2014 г. във Facebook се появява страница посветена на Тото Кутуньо. Тя е създадена от негов фен, който определено има интересно чувство за хумор, тъй като абсолютно всеки ден качва една и съща снимка на италианката звезда. Въпреки липсата на разнообразие в съдържанието, страницата става хит, а потребителите й се множат постоянно. Те ежедневно чакат публикуването на кадъра, за да го лайкнат и с това да заявят уважението и възхищението си към певеца. Днес, след като новината за смъртта на легендарния изпълнител обиколи медиите, феновете му не пропуснаха да му отдадат дължимото и да му пожелаят лек път към вечността, отново под познатия фотос.

Салваторе "Тото" Кутуньо е роден на 7 юли 1943 г. в Тоскана, като семейството се мести да живее в Лигурия. Баща му Доменико е военноморски подофицер, но в сърцето си носи любовта към музиката, която впоследствие успява да завладее и сина му. Доменико свири на тромпет и когато Тото е на 4 години му предава първите уроци. Бързо разбира, че момчето има талант, затова и започва да го води със себе си, докато свири с музикалната си група. Бандата се оказва и мястото, в което Кутуньо прави своя дебют на сцената, но не като певец, а като барабанист. Това обаче не му е достатъчно и едновременно с ходенето на училище и свиренето в бандата, започва да се учи да свири и на пиано.

Тото Кутуньо на конкурса „Санремо“

Снимка: Daniele Venturelli/Getty Images

За Тото музиката е всичко. Въпреки че е певец, сам признава, че не се определя като такъв, защото най-много обича да пише текстове за песни. При това го прави не само за себе си, но и за други свои колеги. Негови авторски произведения са изпълнени от Жо Дасен, Далида, Джони Холидей, групата "Рики е повери", Луис Мигел и др. Дълги години е творил и за Адриано Челентано, с когото са близки приятели и когото често имитира, когато гостува в различни шоу програми. За него, Тото заявява, че е един от най-важните хора в живота му и са прекарвали часове наред в дома на Челентано, играейки тенис на маса.

Като свой брат пък определя колегата си Ал Бано. Затова и не пропуска възможност да сподели възхищението си от него, не само като изпълнител, но и като производител на различни хранителни продукти. Щастливец е, защото Ал Бано всяка Коледа го изненадва с няколко бутилки вино от собствената си изба, което Тото определя като изключително изискано и специално.

Въпреки че става популярен като солов изпълнител, Кутуньо започва професионалната си кариера като част от групата "Албатрос", където е барабанист. Заедно с колегите си Лино Лозито и Марио Лимонели участват за първи път на фестивала "Санремо" през 1976 г., като се класират на трето място. Изглежда, че именно това е конкурсът, в който Тото най-много обича да се изявява и през годините излиза на сцената му цели 15 пъти, което е рекорд, който споделя с Ал Бано, Анна Окса, Милва и Пепино ди Капри.

През 1990 г. певецът печели "Евровизия". Това му дава възможност на следващата година да блесне като водещ при домакинството на Италия като страна-победител. Телевизията се оказва още едно успешно поприще за Кутуньо и той се изявява пред екрана повече от 10 години, в някои от най-гледаните предавания по "РАИ". Признава, че телевизията е отнела малко от срамежливостта му, която носи в себе си още от малък. Не крие, че се чувства неловко, когато някой му направи комплимент и това бързо му проличава, защото лицето му почервенява. През 2015 г., малко преди началото на втория си концерт в България, певецът споделя пред родни медии, че, макар да изглежда като човек, който лесно се гневи, той изобщо не е такъв. Харесва му да се среща с добри и интелигентни хора и не понася лицемерните и невъзпитани такива.

Наред с успехите на музикалната сцена, личният живот на певеца е белязан от много драматични моменти. "Видях най-голямата ми сестра Анна да умира пред очите ми, задуши се, докато ядеше ньоки", споделя в интервю за "Corriere" Тото. Тогава той е едва на 7 години, а сестра му на 5. Няколко месеца по-късно се ражда брат му Роберто, който след претърпян менингит, по думите му "води неспокоен живот". Другата му сестра Розана пък е първото дете, претърпяло сърдечна операция в Торино.

За да спаси момиченцето си, бащата на Тото взима големи парични заеми, които успява да изплати две години преди да почине.

50 години продължава съвместният му живот със съпругата му Карла, която не обича да бъде център на внимание и рядко се появява на публични места и която е с него до смъртта му. Двамата нямат деца, но това не им пречи да имат здрава връзка. Тя остава неразрушима и след новината, че Тото е имал извънбрачна афера, от която се ражда синът му Нико, който днес е на 34 години. Певецът споделя, че именно съпругата му е била тази, която е настояла той да припознае момчето и да създаде така нужната връзка между баща и син.

"Карла можеше да ме изгони от вкъщи, но не го направи. Първото, което ми каза, беше да припозная сина си и да му дам фамилията си. Нико Кутуньо сега е на 28 години и има диплома по икономика", споделя преди години певецът в интервю.

Двамата създават силна връзка помежду си, която певецът демонстрира и с посланието, което пише за сина си през 2018 г., по случай 29-ия му рожден ден. "Днес моят приятел става на 29. Ще отпразнуваме рождения му ден в Париж с много приятели (около тридесет). Нико е моята светлина, която осветява дните ми и благодарение на Бога той сега живее в Милано и затова сме почти винаги заедно. Честит рожден ден, сине мой, пожелавам ти няколко, но основни неща, за да живееш спокоен живот. Любов.... уважение... искреност... лоялност... щедрост... истински приятелства... и много, много здраве. ЧЕСТИТО, МОЕТО МОМЧЕ. Утре вечер всички ще бъдем заедно в храма на музиката!", пише гордият му баща.

През 2009 г. италианецът разбира, че е болен от рак на простатата, като успява да се справи с шока и последвалото лечение благодарение на семейството и най-близките си приятели. Сред тях е и Албано Каризи, който е неотлъчно до него и е човекът, който първоначално го кара да се прегледа. За съжаление, именно болестта се оказва и причината, светът да се прости с него завинаги. Да се сбогува с един истински италианец.