Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече от половин век, е починал на 84 години, съобщи служителка в офиса му в Токио.

"Той почина на 5 август вечерта", каза тя в телефонен разговор с АФП, като отказа да посочи името си, както и подробности за кончината на дизайнера.

Обществената телевизия в Страната на изгряващото слънце, наред с други медии, също разпространиха вестта.

По-късно от модната му къща уточниха, че Мияке е страдал от рак на черния дроб.

Дизайнерът определи епоха в съвременната история на Япония, през 70-те години се превърна в звезда сред поколението моделиери и артисти, сдобили се със световна слава, очертавайки уникалната за Запада японска визия за света.

Погребението му вече се е състояло в тесен семеен кръг, каквото е било неговото желание, а именно да не се предвиждат публични траурни церемонии.

Снимка: АР/БТА

Роден на 22 април 1938 година в Хирошима, Мияке е седемгодишен, когато на САЩ извършват първата атомна бомбардировка в историята над родния му град на 6 август 1945 година, при която загиват 140 000 души. Той оцелява, но майка му умира три години по-късно от последици от радиацията.

Мияке завършва университета за изящни изкуства в Токио, през 1965 г. заминава за Париж, където учи в школата към синдиката на парижката висша мода, предава БТА. През 1970 г. основава дизайнерското си студио в Токио, а няколко години по-късно открива първия си бутик в Париж.

През 80-те години започва да експериментира с всякакви материи - от пластмаса до метални жици и хартия. Той е пионер във високотехнологичните, удобни облекла, като пред грандиозността на висшата мода предпочита "просто да прави неща".

Снимка: АР/БТА