Британската трансджендър телевизионна водеща Индия Уилоуби подаде сигнал срещу писателката Джоан Роулинг заради коментари в социална мрежа, съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Уилоуби, която е първият трансджендър водещ на новини, обвини Роулинг в "престъпление от омраза" заради забележки, публикувани в Х по-рано през седмицата.

Писателката отхвърли обвиненията, твърдейки, че критиката не е престъпление.

"Осъществих контакт с полицията в Нортумбрия и докладвах за коментарите на Джоан Роулинг", каза Уилоуби в интервю наскоро.

Оплакването й е във връзка с факта, че писателката си е позволила да я нарича "мъж", знаейки, че е трансджендър жена. "В акта ми за раждане е записано, че съм жена, както и в паспорта, всички документи удостоверяват, че съм жена", каза Уилоуби, изтъквайки, че е сериозно засегната. От своя страна Джоан отвърна: "Преди време моите адвокати ме съветваха не само да заведа дело за клевета срещу Индия Уилоуби, но и да започна законови действия заради обсесията й към мен през последните години", написа в Х. 

Индия Уилоуби

Снимка: Getty Images

Междувременно полицията на Нортумбрия обяви, че е получила оплакване заради пост в социална мрежа и предстои разговор с жалбоподателя.

Джоан е известна също с критичността си към трансактивистите, съчетана с подкрепа на женските права и неведнъж е правила такива коментари.