Актьорът Кийфър Уилям Фредерик Демпси Джордж Руфъс Съдърланд, с име дълго колкото на Пипи, закръгли километража на годините на 55. Кръстен е на американския писател и режисьор Уорън Кийфър, който работи с баща му Доналд Съдърланд в първия му игрален филм "Замъкът на живите мъртви". Кийфър не пристига на този свят сам, а в компанията на близначката си Рейчъл. Кийфър е по-голям от нея със 7 минути. Майка им е актрисата Шърли Дъглас. Тя ражда децата на 21 декември в Лондон, но израстват в Канада, където семейството се мести. Не падат по-далеч от дървото и се захващат със занаята на родителите си, той е актьор, а Рейчъл е продуцент. Първата му главна роля е в канадската драма "The Bay Boy" през 1984 г. Следват филмите "Бъди с мен", "Изгубени момчета", "Млади стрелци" и много други. Това са Рейчъл и майка им Шърли:

Embed from Getty Images

Кийфър има 101 роли зад гърба си, награди "Златен глобус" и "Еми". Един от филмите, с които придаде доста към славата си беше "Линия на смъртта" от 1990-та година. През 2017 година игра в римейка на филма, като доктор Бари Уолфсън, а в лентата участва и Нина Добрев.

В момента се снима в сериала "Първата дама", в който изпълнява ролята на Франклин Д. Рузвелт. В пост продукция е филма "Изпълнителят", в който е приятел ветеран на героя на Крис Пайн. Дълги години участваше като Джак Бауър в сериала "24", но той е актьор с широк дипазон като татко си и нищо не му пречи да скочи в арт киното когато си иска - например в ролята на Джон в "Меланхолия" на Ларс фон Триер. Или в "Туин Пийкс: Огън, следвай ме" на Дейвид Линч. В "Тримата мускетари" е самия Атос.

Embed from Getty Images

На сърдечния фронт, може да се похвали с истории като тази - бил е сгоден за Хубавата жена Джулия Робъртс. Преди да я срещне обаче, е бил женен.

Той има дъщеря Сара от брака си с Камeлия Лин, която е с 12 години по-голяма от него. Женят се на 12 септември 1987 година, и се развеждат на 1 февруари 1990 година. Камелия е съпруга на музиканта Джеф Лин от "ELO" от 2017 година насам. Преди Кийфър пък е била омъжена за китариста на "Чикаго" Тери Кат, от който има дъщеря Мишел. Кийфър е бил втори баща на момичето.

С Джулия се срещат на снимачната площадка на "Линия на смъртта", сгодяват се през 1990 и планират сватба година по-късно. Затова той се развежда, а тя разтрогва предишния си годеж с Дилън Макдърмънд, за да бъде с Кийфър. Джулия е на върха на славата си, вече и снимала "Хубава жена", "Стоманени магнолии", "Да спиш с врага". Робъртс дори благодари на Съдърланд по време на речта си, докато приема наградата "Златен глобус" за най-добра поддържаща актриса за "Стоманени магнолии". Тя го нарича "моят най-добър синеок приятел, който ми дава всичко". Връзката им обаче била объркана, хаотична и пълна с драма, тъй като и двамата са твърде млади - в началото на 20-те си години. Три дни преди сватбата тя избягва с най-добрия приятел на Кийфър, Джейсън Патрик, подобно на филма, в който по-късно играе "Булката беглец". Поканени са били 150 гости, а списание "People" отсича:"Това щеше да бъде най-фантастичната сватба на десетилетието". Роклята на Джулия, изработена по поръчка, остава да виси, непотребна, непотърсена, в салона на "Tyler Trafficante" в Западен Холивуд. Джулия и Патрик се скриват в Ирландия, а запознати доверяват, че Кийфър е бил толкова бесен и наранен, че е чут да казва за приятеля си: "Само да ми падне, ще го късам парче по парче. Тази змия преследваше и накрая отмъкна момичето ми". Романсът между Джулия и Джейсън обаче бързо угасва. Кийфър казва след години: "Поздравявам Джулия, че прозря колко млади и глупави бяхме. Въпреки че историята се случи в последния момент, въпреки че беше болезнено и толкова трудно, колкото беше. Слава Богу, че тя направи това", каза той пред "Rolling Stone".

Embed from Getty Images

От 1996 до 2004 година е женен за Кели Уин, която работи във филмови продукции. Кийфър излиза със Синди Вела, актриса, модел и саксофонистка от 2014 година, а от 2017-а са сгодени. Тя го придружаваше на турнетата с бандата му "The Kiefer Sutherland Band" за албума му "Down in a Hole", който той издаде през 2016 година. Кънтри песните са написани от Съдърланд и Джуд Коул. Вторият албум на групата, "Reckless and Me", беше издаден през април 2019 г. Музикалната кариера на актьора, събра положителни отзиви от критиците.

Embed from Getty Images

Кийфър играе хокей в отбор от знаменитости. Печелил е и състезания по родео. Той счита баща си Доналд Съдърланд за един от най-великите актьори на всички времена. И двамата са играли Пол Гоген. Кийфър в "Намереният рай" от 2003 година, а Доналд в "Гоген" от 1986 година.

Кийфър готвеше турне догодина, но го отлага заради пандемията, което обяснява в Инстаграм.