Ден след Великденските празници на 26-и април десетки звезди, холивудски знаменитости и голяма част от културния и бизнес елит се очакват в JOY Station за 13-тата Официална Церемония за връчването на култовите вече Награди на Фондация "Стоян Камбарев" - Наградата за Полет в Изкуството и Наградата за Кино 355!

Почетният Председател на Фондацията Президентът Петър Стоянов (1997-2002) и Почетният член Президентът Росен Плевнелиев (2011-2017) по традиция участват в Официалната Церемония и награждават част от заслужилите млади артисти. Двамата президенти ще бъдат придружени от очарователните си съпруги Антонина Стоянова и Деси Банова. Кметът на София Йорданка Фандъкова също е един от верните приятели на младите и талантливите и на Фондация "Стоян Камбарев", която се радва на приятелството и подкрепата на видни личности от политическия, обществения и културния ни живот - винаги част от тази специална вечер, изпълнена с много талант, кино, музика и красота!

Вижте снимки >>

Президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

"Щастлива съм, че Годишната Церемония, която е кулминация на целогодишната ни работа, ще бъде уважена от огромна част от скъпите ни партньори, приятели и колеги, както и впечатляващи чуждестранни гости от филмовия бизнес. Гордея се с уникалността на това, което правим, защото ние не даваме само с статуетки и финансови стимули, а осъществяваме конкретни проекти и по този начин даваме път и сбъдваме мечтите на тези изумително талантливи млади хора!" - сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, която се завърна от Лондон преди дни, за да се включи в арт събитието на сезона.

Председателят на фондацията - актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Водещ, по добра традиция, ще бъде топ-журналистът Ники Кънчев, а един от най-обичаните поп-звезди МИРО - актуален носител на две статуетки от наградите на БГ Радио, част от семейството на Фондацията и посланик на Коледната кампанията "ЕЛХИ НА ТАЛАНТА", ще завладее сцената заедно с Момчил Косев. Част от визуалната креативност на песента на Миро ще бъде Борис Пъндев, който получи златен бутон в "Блгария търси талант". Той ще "преведе" посланието чрез жестомимичен превод.

Миро

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Пазителката на родните традиции и победителка от последния сезон на "Гласът на България", Петя Панева, ще покори сцената с омайния си глас заедно със съпруга си Митко Денев, ден след сключването на гражданския им брак.

Гласът на България Петя Панева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Традиционно на сцената ще изгреят с таланта си и номинираните за Наградата за Полет в Изкуството: изящната балерина ЕМОНА ГЕОРГИЕВА, спечелила сребърен и бронзов медал на световните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance - Chicago, а след това става първата българка одобрена за солист на руска балетна трупа след тежък кастинг.

Виртуозният музикант КАЛИНА АНДРЕЕВА, спечелила множество световни конкурси и част от World Youth Orchestra, ще изненада публиката с етно фюжън пиеса - контрабас, гъдулка и глас.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Другите номинирани млади творци са визуалният артист АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРКОВ, забелязан заради забележителният му интелект и усет към актуалния живот на съвременното изкуство, театралният режисьор и писател БЮРХАН КЕРИМ, който дебютира като режисьор в ТР Сфумато с "Край на играта" и първата от години насам двойна актьорска номинация за ЙОАН ПОПОВ и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ, забелязани от журито, заради изключителната си екранна симбиоза, партньорство и органично актьорско присъствие в дипломния филм на режисьора Крис Захариев - "Един асансьор разстояние".

Президентът Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова връчиха Наградата за полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021 на 17-годишната цигуларка Лора Маркова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Вижте всички номинирани за 2022 г.

На живо, по време на Официалната Церемония, публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355. От Фондация "Стоян Камбарев" издават, че филмите вече са напълно готови и всеки от тях има качествата да бъде носител на наградата. Тримата герои-финалисти, заснели 5 минутен филм само за 5 дни са АНТОНИЙ ХРИСТОВ ("БЪЛХА"), който завършва в Англия, курс "Основи на киното и фотографията", а след това завършва в Arts University Bournemouth, ЛОРА МАРКОВА ("РАЗГОВОРИ С НЕПОЗНАТ"), която завършва Филмова Продукция в Met Film School, а сега е Магистър "Сценаристика" в London Film School. ОРЛИН МЕНКАДЖИЕВ ("СТАРЕЦЪТ НА ТЕЛЕФОНА") е студент в НАТФИЗ, като само преди месец спечели голямата награда за български късометражен филм на 26-тия "София филм фест" с втория си филм "Игра".

2019 г. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчва специална награда на режисьора Петър Денчев

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

За първи път и тримата финалисти получиха освен пълна подкрепа за продуциране на филмите си и финансов стимул в размер на 1 500лв, а изненадите за тях на Церемонията ще са много. Тогава убликата ще гласува на живо, след като изгледа и трите филма и ще избере Носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355, който ще грабне красивата статуетка и 10 000 лв за подкрепа на следващия си филм.

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община, с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, РИСК Инженеринг, БОН МАРИН, Разсадник НАНОВСКИ, благодарение на IDEAcomm, КАРИ Резидънс и Технополис и с партньорството на SSG, Sofia Residence Boutique Hotel , VIP Security, Bridal Fashion, Andrews, Перно Рикар България, Винарска изба Катaржина Естейт, MERCI и Rois. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.