Предаваната по телевизия NBC 80-а церемония по връчването на статуетките "Златен глобус" е отбелязала почти рекордно ниско ниво на гледаемост, съобщават световните осведомителни агенции.

Тазгодишното събитие е привлякло пред малкия екран едва 6,3 милиона зрители. Това е втората най-малка аудитория за годишното наградно шоу. Най-ниска гледаемост наградите "Златен глобус" отбелязаха през 2008 г., когато бяха раздадени на пресконференция заради стачка на сценаристите.

След скандала с липсата на разнообразие и етика в редиците на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, който накара телевизия NBC да свали наградната ѝ церемония от ефир миналата година, опитът на организацията да се завърне на сцената по-скоро успя да отблъсне зрителите, отколкото да ги привлече.

Присъждането на призовете през 2021 г., белязано от скандал и във времето на пандемия, беше гледано от 6,9 милиона зрители или с 9 процента повече, отколкото тази година. За сравнение - предпандемичната церемония за наградите "Златен глобус" през 2020 г. привлече публика от 18,4 милиона души.

Снимка: АР/БТА

Тази година имаше няколко разлики в излъчването. Телевизия NBC премести шоуто от традиционния си неделен слот във вторник. Това означаваше, че няма да има конкуренция от страна на Националната футболна лига (НФЛ), но също така и че няма да има водеща футболна програма, която да привлече зрителското внимание, пише БТА. Отличията "Златен глобус" за първи път бяха предавани на живо и по стрийминг платформата Peacock, като до сряда данните за дигиталната зрителска аудитория не бяха публикувани.

Наблюдателите отбелязват, че рейтингите на наградите рязко спадат през последните години. Тазгодишната събитие на отличията обаче беше ключов момент за закъсалата Асоциация на чуждестранната преса в Холивуд, която ги присъжда и се опитва да се възстанови от скандала.

Снимка: Getty Images