Ирландската група U2 се завръща на концертната сцена по-късно тази година за първи път от 2019 г. насам, но без един от оригиналния квартет, тъй като барабанистът Лари Мълън младши има здравословни проблеми, предаде Асошиейтед прес.

Групата намекна за повторното си появяване на възможно най-голямата сцена - в реклама, излъчена по време на "Супербоул" в неделя - и обяви, че ще изнесе поредица от концерти тази есен, за да открие новата зала "Ем Си Джи Сфиър" в Лас Вегас.

Концертите ще бъдат фокусирани върху албума на групата от 1991 г. "Achtung Baby".

"Трябва да се върнем на сцената и да видим отново лицата на нашите фенове", заявиха в изявление в неделя членовете на групата Боно, Едж и Адам Клейтън.

Снимка: БТА

Не бяха обявени други дати извън Лас Вегас, въпреки че е малко вероятно шоуто да бъде ограничено само до един град. През 2017 г. и 2019 г. групата направи световно концертно турне въз основа на албума си "Joshua Tree".

Според някои барабанистът Мълън е основателят на групата - четиримата членове се срещат в кухнята му в Дъблин, за да отговорят на обява, която той е поставил на таблото в гимназията, търсейки музиканти. U2 не дават подробности за здравословното му състояние, но в статия на "Вашингтон пост" от ноември се казва, че музикантът има проблеми с врата и лактите, които се нуждаят от операция.

Според книгата на Боно "Surrender" само два пъти досега групата е излизала на сцената в непълен състав - когато Клейтън пропуска концерт в Австралия по здравословни причини през 1993 г. и след като Мълън чупи крака си при инцидент с мотоциклет през 1978 г.

Снимка: Getty Images

В Лас Вегас Мълън ще бъде заменен от холандския барабанист Брам ван ден Берг.

През следващия месец U2 планира да издаде диска "Songs of Surrender", включващ презаписани и преосмислени версии на 40 песни от каталога си.

Соло китаристът Едж заяви, че е впечатлен от модерната звукова и видеосистема, която се изгражда за залата "Ем Си Джи Сфиър". "Всички се замислихме и решихме, че ще бъде лудост да не приемем поканата", каза той.