Ерик Холдър-младши, член на банда, в която е бил и Нипси Хъсъл, беше осъден на минимум 60 години затвор за убийството на рапъра, съобщават световните осведомителни агенции.

Тридесет и две годишният Холдър застреля Хъсъл от близко разстояние минимум 10 пъти пред магазина му за дрехи в Лос Анджелис през 2019 г. По време на процеса срещу него той се призна за виновен в убийство на изгряващата звезда на хип-хопа.

Холдър каза, че е действал "в изблик на ярост", без да планира деянието си. По време на процеса съдебните заседатели не приеха тази версия и през юли миналата година го признаха за виновен в убийство, преценявайки, че става въпрос за умишлено деяние. В хода на делото прокурорът заяви, че убиецът е имал "достатъчно време да обмисли" деянието си.

Нипси Хъсъл

Снимка: АР/БТА

Съдия от Върховния съд на окръг Лос Анджелис осъди Ерик Холдър на минимум 25 години за убийството. Той получи допълнителни минимум 25 години за използването на огнестрелно оръжие и допълнителни 10 години за това, че е стрелял по други двама мъже, които са били наблизо, и ги е ранил.

Смъртта на Нипси Хъсъл на 33-годишна възраст през март 2019 г. дълбоко развълнува САЩ. След трагедията много звезди, сред които Стиви Уондър и Снуп Дог, отдадоха почит към загиналия музикант. Десетки хиляди души присъстваха на траурната церемония в Лос Анджелис, на която беше прочетено послание от бившия президент на САЩ Барак Обама.

Ерик Холдър-младши в съда

Снимка: АР/БТА

Въпреки че открива собствен магазин за дрехи в квартал на Лос Анджелис, където е израснал заедно с Ерик Холдър, Нипси Хъсъл се стреми да остане свързан със света на бандите, в който се е формирал, пише БТА. Убиецът му е член на Rollin 60s Crips, организация, част от която е и рапърът.

Нипси Хъсъл, истинското име на когото е Ермиъс Асгедъм, беше удостоен посмъртно с две награди "Грами" през 2020 г. за песните си "Racks in the Middle" и "Higher". През август миналата година той получи посмъртно звезда на холивудската Алея на славата.

Ерик Холдър-младши в съда

Снимка: АР/БТА