Американският актьор и режисьор Уди Алън подаде иск срещу компанията Амазон за разтрогване на договор.

Уди Алън обвинява американския интернет гигант, че е сложил край на съвместния им ангажимент въз основа на миналия обвинения за посегателство срещу него, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Искът е внесен от адвокатската кантора Куин Еманюъл във федерален съд в Манхатън. В него Уди Алън твърди, че Амазон се опитал да сложи край на договора между двете страни през юни и е отказал да му изплати оттогава девет милиона долара за финансирането на филма му "Един дъждовен ден в Ню Йорк". В иска Уди Алън обвинява Амазон, че не е осигурил разпространението на филма въпреки ангажиментите по договора. Заради това той иска компенсация в размер на 68 милиона долара.

Уди Алън твърди, че от Amazon му обяснили, че са взели решението за договора заради повтарящи се обвинения срещу режисьора, заради неговите противоречиви изявления и заради отказа на редица известни актьори и актриси да работят с него или да бъдат асоциирани по какъвто и да е начин с него.

Уди Алън бе обвинен в сексуално посегателство през 1992 г. от осиновената си дъщеря Дилън Фароу, която по онова време е била на 7 години. След две разследвания случаят бе прекратен. Но Дилън Фароу, подкрепяна от своята осиновителка и бивша съпруга на Уди Алън - Миа Фароу, и от брат си Ронан Фароу, редовно подновява обвиненията. Уди Алън винаги е отричал да има вина. Миналия юни той дори каза, че е пламенен поддръжник на движението "Аз също" и припомни, че е бил обвинен в посегателство от само една жена в рамките на спор за попечителство над деца. По тези обвинения е имало разследване и обвинението се оказало фалшиво, припомни тогава Уди Алън.