Уентуърт Милър е имал всички природни дадености да се превърне в кино звезда, от онези, по които всички дами въздишат. Красавец от главата до петите, с интересни гени - баща тъмнокож, и майка с шведски корени, чаровник, истински секс символ. И той беше такъв, за много зрителки, които му се радваха от малкия екран в сериала "Бягство от затвора". Само че той не беше щастлив от тази "слава", тя не носеше нито душевна, нито друга полза.

Embed from Getty Images

Защото Уентуърт Милър е хомосексуален мъж.  Такова нещо трудно се признава пред целия свят, но той успя да го направи през 2013 година. Да натъпкваш дълбоко в душата си подобна тайна всеки ден, заради предразсъдъците на хората, е тегоба и накрая си струва дори да разбиеш на пух и прах граденото, само за да избягаш от този затвор. Ако ще и след 50 години.

Милър стана на половин век на 2 юни.

Embed from Getty Images

През 2020 година той каза, че вече няма да играе хетеросексуални герои, защото техните истории са вече разказани. И че в бъдеще ще влиза в роли на хомосексуални мъже. 

Реакцията му беше по повод евентуални нови епизоди на сериала, почти два месеца, след като колегата му Доминик Пърсел заяви, че се работи по шестата част на екшън драмата на Fox.

Но актьорът Уентуърт Милър заяви, че няма да повтори ролята си на Майкъл Скофийлд в "Бягство от затвора" .

"Извън "Бягство от затвора" съм. Официално. Просто не искам да играя хетеросексуални мъже. Техните истории са разказани. Ако ви е некомфортно, защото сте се влюбили в измислен хетеро герой, изигран от истински гей... Това е ваша работа", написа в публикация в профилите си тогава Милър. Той се извини на феновете, които е разочаровал.

Колегите му от сериала напълно го подкрепиха.

Embed from Getty Images

Уентуърт Ърл Милър III се появява на бял свят на 2 юни 1972 г. в Чипинг Нортън, Оксфордшир, Англия, в семейство на Джой Мари (Палм), учителка, и Уентуърт Ърл Милър II, преподавател по право. Той има две по-малки сестри, Джилиан и Лий. Баща му, който е чернокож, е от афро-ямайски и афро-американски (заедно с английски и немски) произход. Майка му има холандско, френско, шведско, ливанско/сирийско, австрийско потекло.

Снимка: Getty Images

Когато Милър навършва една година, семейството му се мести в Парк Слоуп, Бруклин, Ню Йорк. Баща му става помощник-окръжен прокурор там. Уентуърт запазва двойно гражданство, но заявява, че винаги е бил американец. Уентуърт посещава гимназията "Мидууд" в Бруклин, където е член на Sing!, годишна училищна музикална продукция. По-късно той се прехвърли в гимназия "Quaker Valley" в Сеуикли, Пенсилвания. След като завършва гимназия през 1990 г., той посещава Принстънския университет. Бил е и карикатурист на училищния вестник и член на групата "A Capella, The Princeton Tigertones", където пеел като баритон. Тогава той осъзнава, че се интересува от изяви пред публика. Пет години по-късно, през 1995 г., той завършва Принстън с бакалавърска степен по английска литература и се мести в Калифорния. Същата година той е нает от малка компания, която прави филми за телевизия. Около година и половина по-късно той вече живее в Лос Анджелис, с намерение да стане актьор. Решава да напусне работата си в продуцентската компания, макар да е стабилна.

Embed from Getty Images

За съжаление пробивът в индустрията е трудна работа за него. Бавно и славно Уентуърт започва да получава роли като гост, например в "Бъфи - убийцата на вампири" (1997), "Спешно отделение" (1994) и "Фаворитки" (1999). Той също така участва в поредицата "Hallmark", "Динотопия" (2002), играейки героя Дейвид Скот. Тези появи го водят до ролята в "Скрити белези" (2003), с която той прави своя пробив, в компанията на Никол Кидман и сър Антъни Хопкинс, където той играе по-младата версия на героя на Антъни Хопкинс, Коулман Силк. Въпреки че филмът не се представи добре в кината, той беше добре приет от зрители и критици, което допълнително катапултира Уентуърт към статуса на звезда.

Embed from Getty Images

След този филм, той участва в "Underworld", като д-р Адам Локууд, в "Джоан от Аркадия" (2003) на CBS като Райън Хънтър, очарователен, но зловещ мъж. През 2005 г. Уентуърт се появява в пилотния филм на "Шепот от отвъдното" (2005), преди в крайна сметка да участва в "Бягство от затвора" (2005) на компания FOX. Уентуърт изигра ролята на Майкъл Скофийлд, герой, който помага на брат си Линкълн Бъроус да избяга от смъртна присъда, след като е признат за виновен за престъпление, което не е извършил. Той участва заедно с актьорите Доминик Пърсел, Амори Ноласко и Робърт Непър. "Бягство от затвора" (2005) се превърна мигновено в хит и Уентуърт си осигури място сред зрителите като един от най-горещите млади актьори. Изпълнението му в сериала му донесе номинация за "Златен глобус", номинация за награда "Сатурн", както и три номинации за наградата "Teen Choice Award".

Милър се появи и в два от музикалните клипове на Марая Кери, "It's Like That" и "We Belong Together" в ролята на любимия на лиричната героиня.

Уентуърт описва себе си като много тих човек, който обича да си почива вкъщи, когато не работи. Обича да плува, да чете, да подремва, както и да посещава различни ресторанти всяка седмица. Харесва му да прекарва време в The Art Institute of Chicago, защото вярва, че музиката, живописта, филмите и театърът могат да допринесат за работата на актьора.

През 2013 г. той се връща към писателските си умения, свързвайки се с известния режисьор Парк Чан-ук и написвайки сценария за филма "Stoker", който представя под псевдонима Тед Фолк.

Уентуърт Милър е алергичен към котки и кучета, както и към определени храни.

Неговите татуировки за сериала "Бягство от затвора" всъщност са 4-часов грим.

Embed from Getty Images

Той е кръстен на дядо и баща си. И тримата Уентуърт са наречени на капитан Уентуърт (герой от книгата на Джейн Остин "Въздействие" или "Доводите на разума"). Това била идеята на прабаба му по бащина линия.

Любимите пет филма на Уентуърт са "Сиянието" (1980), "Кери" (1976), "Бандити на времето" (1981), "Исус Христос суперзвезда" (1973) и "Куршуми над Бродуей" (1994).

През 2007 г. Милър даде интервю за немското издание на списание "InStyle", в което го питат дали слуховете, че той е гей, са верни. Милър отговори: "Аз не съм гей, но този слух не може да бъде спрян. Бих искал да имам приятелка и семейство. Но все още не съм срещнал правилния човек. Дотогава се фокусирам върху моята работа. Трябваше да чакам толкова дълго за този шанс - "Бягство от затвора", че се наслаждавам на всяка секунда на снимачната площадка, дори ако това означава 14 часа снимки на ден".

Embed from Getty Images

Въпреки това, през 2013 г. Милър пусна отворено писмо до организаторите на руски филмов фестивал, в Санкт Петербург, на който беше поканен, като отказа поради наскоро приет в Русия анти гей закон и нарастващите хомофобски настроения там. Писмото му отчасти гласеше: "Бих бил щастлив да кажа "да". Въпреки това, като гей, трябва да откажа. Аз съм дълбоко разтревожен от сегашното отношение към хомосексуалните мъже и жени от руснаците. Ситуацията по никакъв начин не е приемлива и не мога с чиста съвест да участвам в празнично събитие, организирано от страна, където на хора като мен систематично се лишават от основното им право да живеят и обичат открито". 

Embed from Getty Images

На вечерята на кампания за правата на човека през 2013 г. в Сиатъл, Вашингтон, Милър каза, че е правил опит за самоубийство няколко пъти като тийнейджър, преди да признае, че е хомосексуалист.  Той заявява: "Когато някой ме попита дали това е вик за помощ, отговарям, че не е. Вие плачете за помощ само ако вярвате, че има помощ, за която да плачете".

На 17 октомври 2016 г. Active Minds, благотворителна организация за психично здраве, обяви, че Милър ще бъде неин посланик. В публикация във Facebook от 2016 г. той разкрива:

"Боря се с депресия от детството си. Това е битка, която ми струва време, възможности, взаимоотношения и хиляди безсънни нощи".

Милър направи тази емоционална публикация в отговор на мем за себе си, който се подиграва, че е наддал в теглото, през 2010 г. Милър каза, че напълняването му се дължи на това, че намира утеха в храната, тъй като му се иска да се самоубие. 

Уентуърт разкри, че е бил диагностициран с аутизъм на 27 юли 2021 г. 

Embed from Getty Images