Предстоящ биографичен филм за бащата на тенисистките Серина и Винъс Уилямс се оказа в центъра на скандал след съобщения, че актьорът Уил Смит може да играе в главната роля, предаде Би Би Си.

77-годишният Ричард Уилямс беше треньор на дъщерите си, когато те се превърнаха в две от най-добрите тенисистки в света, въпреки че по-рано не е имал опит в този спорт.

Евентуалното участие на Смит в лентата разгневи критици, които заявиха, че кожата му била твърде светла за ролята. Холивудската кинозвезда все още не е коментирал кастинга или недоволството.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В социалните мрежи обаче вече заваляха предложения за замяна на Смит с друг актьор, като се споменават имената на британеца Идрис Елба и носителя на два "Оскар"-а Махершала Али, който тази година беше отличен за участието си във филма "Зелена книга" заедно с българина Димитър Маринов.

Идрис Елба

Getty Images/Guliver Photos

Махершала Али

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колоризмът е форма на дискриминация срещу тъмнокожите хора в полза на други, които са с по-светла кожа, макар да са от същата раса, коментира Би Би Си. Това може да доведе до липса на представителност във филмите, телевизията и модата, особено в Холивуд и Боливуд, както и до дискриминация на работното място или в сайтове за запознанства, и дори до сериозни здравословни проблеми заради кремовете за избелване на кожата.