Как нещата могат да се скапят изведнъж - когато мислиш, че е нощта на триумфа, ще изскочи някоя динена или бананова кора, уж като шега от вечния шегобиец Крис Рок и край със завоюваната победа. Уил Смит се подаде на гнева, удари колегата си и това му коства един много горчив Оскар, който не се знае дали няма да бъде отнет. Крис Рок допусна да бъде проводник на думи, с лоши последствия, той влезе в ролята на провокатор със супер елементарна, жлъчна шега, която показа много лошо чувство за хумор в онзи момент. И жалко, защото Уил Смит е добър актьор. Друг е въпроса дали Дензъл Уошингтън, неговия нещо като ментор, не заслужаваше повече наградата за Макбет, но да речем че така е било отредено. Самият Дензъл му е дал много мъдър съвет преди това да внимава, защото лошата сила дебне хората във възход. И сега Уил Смит дълго ще размишлява за случката и ще се кае, че е проявил насилие. Макар за него и оправдано.

Embed from Getty Images

Както обичат да казва психолозите, всичко се крие в детството.

В автобиографията, озаглавена "Уил", актьорът Уил Смит споделя една травматична случка, която според него го белязала за години напред, писа "People", когато книгата излезе.

По принцип Уилърд Смит старши, чието име носи актьорът, на пръв поглед винаги е бил идеалът за баща - присъствал е на всяка игра, пиеса или рецитал на Уил. Музикалният помоутър е подкрепял кариерата на сина си през целия си живот и винаги е бил до него. Уилърд Смит почина през 2016 г. на 76-годишна възраст. Но мъжът е имал тъмна страна, видима само за семейството му.

"Баща ми беше алкохолик, но беше трезвен на всяка моя премиера. Присъстваше на всеки мой запис, в всяко едно студио. Но беше насилник, ставаше агресивен. Когато бях на 9 години, видях как баща ми удари майка ми по главата толкова силно, че тя загуби съзнание. Видях я как плюе кръв. Този момент в онази спалня определи личността ми повече от всичко друго в живота ми. Всичко, което съм постигнал след това - наградите и признанията, славата и вниманието, персонажите и смешките, всичко това са слаби извинения към майка ми за бездействието ми в онзи ден. За това, че я предадох. За това, че не се опълчих на баща си. За това, че бях страхливец", признава той в книгата си. Казва, че искал да скрие от "страхливеца" Уил Смит.

Отпечатъкът от това събитие изпълва сърцето на момчето с омраза към баща му. "Като дете винаги си казвах, че един ден ще отмъстя за майка си. Когато съм достатъчно голям, когато съм достатъчно силен и когато вече не съм страхливец. Щях да го убия."

Родителите на Смит се разделят, когато той бил тийнейджър и се развеждат през 2000 г. Уил остава близък с баща си, но гневът му не изчезва напълно. Споменът за случката изплува отново десетилетия по-късно, докато той се грижи за Уил-старши, който има рак. 

Embed from Getty Images

"Една вечер, докато внимателно придвижвах инвалидната му количка от спалнята му към банята, у мен се надигна тъмнина. За момент се спрях до стълбището, което водеше надолу. Можех да го бутна и лесно да се отърва безнаказано. Като дете винаги съм си казвал, че един ден ще отмъстя за майка си. Че когато бях достатъчно голям, когато бях достатъчно силен, когато вече не бях страхливец, щях да го убия. Аз съм Уил Смит - никой нямаше да повярва, че съм убил баща си нарочно. Аз съм един от най-добрите актьори в света - обаждането ми към 911 щеше да си заслужава "Оскар". През съзнанието ми минаха всички десетилетия на болка, гняв и омраза, а след това се изпариха. Поклатих глава и продължих да бутам тате към банята. Благодаря на Бог, че ни съди за действията ни, а не за вътрешните ни избухвания, резултат от травми".

Embed from Getty Images

След като Уил-старши почина през 2016 г., Смит размишлява върху бурните им взаимоотношения как това го научава да осъзнава кое носи истинско удовлетворение.

"Няма нищо, което можете да получите от материалния свят, което да ви създаде вътрешен мир или удовлетворение. В крайна сметка няма да има никакво значение как хората са ви обичали - ще спечелите "усмивката" им само заради това как вие сте ги обичали", пише Смит.

Рап

Мнозина може би са забравили, че холивудският ас започна като рапър. В гимназията го наричат Чаровния принц и със съученика си диджей Джефри Таунс започват да записват като "DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince" и издават първия си сингъл, "Girls Ain't Nothing but Trouble", през 1986 г., последван от албумът "Rock the House". Смит постигна приличен успех в музикалната индустрия и се различаваше по интересен начин от колегите си - почти не псуваше в своите песни. 

Embed from Getty Images

За това Уил споделя: "Започнах да рапирам на 12. Имах книжка, в която пишех текстовете си и псувните, които се канех да ползвам за тях. Един ден обаче баба ми я докопа. Но вместо да ми направи забележка, тя написа на последната страница: "Скъпи Уилям, на интелигентните хора не им се налага да ползват подобни думи, за да изразяват себе си. Моля те, покажи на света, че си толкова умен, колкото ние знаем, че си. С обич, Джиджи".

Печели 4 награди "Грами", една за песента "Summertime" по време на рап кариерата си. 

Embed from Getty Images

Кино

Първите му роли са в "Произведено в Америка" и "Шест степени на разделение", а през 1995 г. участва в "Лоши момчета", който му носи световна слава. Партнира си с Мартин Лорънс - един от най-хубавите комедийни дуети.

Embed from Getty Images

След като участва в трилъра "Обществен враг" през 1998 година, Смит продължава да демонстрира забележителната си гъвкавост като актьор, в "Легендата за Багър Ванс", като боксьорът Мохамед Али в биографичния филм Али (2001), за който получи номинация за Оскар, като ченге от близкото бъдеще в "Аз, роботът" (2004), като специалист по сърдечни връзки, помагащ на мъж да намери любовта в "Хич" (2005). Участвал е и в "Този див, див запад" и "Мъже в черно 2".

Embed from Getty Images

През 2006 година играе в "Преследване на щастието", а изпълнението му като самотен баща, който преодолява несгодите, му носи втора номинация за "Оскар" за най-добър актьор. В "Аз съм легенда" от 2007 г. Смит се появява като учен, който е може би последният човек на Земята след епидемия. Получава 100 млн. долара хонорар.

"Ханкок" представя Смит като супергерой, който се опитва да промени непопулярния си имидж, а в "Seven Pounds" той играе мъж, търсещ изкупление, след като случайно убива седем души при автомобилна катастрофа.

С Робърт Редфорд, режисьор на "Легендата за Багър Ванс"

Снимка: Getty Images

Смит разкри и че първоначално възнамерявал да изпълнява собствените си каскади в "Лоши момчета 3": "Когато започнахме снимките, бях много надъхан. Казах им, че сам ще се справя с всичко, не ми трябва помощ, но три дена по-късно вече си търсих каскадьор".

Актьорът признава, че въпреки желанието му да бъде безстрашен като в младините си, тялото му вече не може да се възстановява като едно време. Той призна, че като млад правел всякакви щуротии, в опита си да се прочуе.

"Мислех си какъв съвет бих дал на 25-годишния си аз. Ако трябва да съм честен, не бих - тогава бях адски амбициозен и мотивиран. Колкото повече остарявам, толкова по-боязлив ставам и се чудя как съм вършил всички онези неща като млад. Наивността ти дава много сила", казва той.

Семейство

Да бъдеш в центъра на вниманието означава постоянно да бъдеш критикуван. Едно е, когато самостоятелно сте обект на критики, а съвсем друго, когато сте двойка. Така че Уил Смит и Джейда Пинкет, които са женени повече от 20 години, са непрекъснато критикувани. И ако все още можете да свикнете с враждебността на жълтата преса, то по-трудно е да пренебрегнете критиките на колегите. Когато Уил не получи Оскар за "The Defender" през 2015 г., Джейда беше възмутена до краен предел. Тогава тя влезе в Интернет, за да информира обществеността за несправедливото решение на Академията. По това време Уил се връщаше у дома от церемонията в Лос Анджелис и не знаеше нищо за споровете, които съпругата му е започнала. Но когато репортерите го информираха за събитията на летището, той подкрепи Джейда. В Холивуд мнозина твърдят, че Уил и Джейда се държат изключително арогантно и вярват, че светът им е длъжен. По този повод Джанет Хюбърт веднъж каза: "Вие не сте крал и кралица. Вие не сте кралски особи. Вие сте просто актьори".

Embed from Getty Images

Преди време Уил Смит напълно сериозно заяви, че ще се кандидатира за президент на САЩ в бъдеще.

Казват, че в Холивуд децата на Джейда и Уил също са обект на критики. Твърди се, че Джейдън и Уилоу, кръстени почти на родителите си, се смятат за специални и понякога се държат просто грозно. Имат всичко, което поискат, и затова ходят, демонстрирайки високомерие. И ако Джейдън вече си изкарва прехраната, като свири с музика и играе във филми, Уилоу говори само за бъдещите си романи.

Снимка: Getty Images

Факти

Става милионер преди да навърши 20.

Самият той е бил в ролята на водещ, на наградите MTV през 1994 година

Бил е обсъждан за ролята в "Мистър и мисис Смит", която Брад Пит получава.

Състоянието му възлиза на 188 млн. долара, като печели по 31 млн. долара годишно.

Класиран е на 29 -о място в 100-те най-секси изпълнители на VH1.

През 2007 г е класиран на 5-о място в класацията на EW 50-те най-умни хора в Холивуд.

Голям фен на професионалната борба.

Често е наричан "Мистър Юли" от медиите поради факта, че повечето от летните му блокбъстъри излизат през юли.

Харесва шах.

Говори и испански.

Написва и изпълнява песента "Just the Two of Us" за първия си син Трей Смит от брака му с Шери Зампино.

Мисли

"Когато навърших 28, всичко щракна и си дойде на мястото. Дори станах много по-добър в леглото".

"Съвсем различно е да си актьор. Рапърът означава да бъдеш напълно верен на себе си. Да бъдеш актьор означава да променяш кой си. Правиш от себе си различен човек. Ставаш различен човек".

"Вие сте много по-силни, когато партньорът ви е силен. Искрено вярвам, че за мен няма друга жена освен Джейда. От всички жени, които съм срещал - а те бяха няколко - никоя не може да се справи с мен така, както Джейда. Колкото и да са хубави другите жени, колкото и да изкушавам сексуално, аз няма да отида никъде. Това е то. Не мога да си представя какво може да предложи някоя друга".

Снимка: Getty Images

"Харесва ми, че съм тъмнокож в Америка и особено че съм тъмнокож в Холивуд".

"Наистина вярвам, че това мъж и жена да са заедно, да отглеждат семейство, е най-чистата форма на щастие, която можем да изпитаме".

"Веднъж баба ми ми каза: "Не позволявай на неуспеха да влезе в сърцето ти и не позволявай на успеха да влезе в главата ти".

"Дайте ми проблем, аз ще ви дам решение. Просто обичам да живея. Това е чувство, което не можеш да фалшифицираш. Радвам се всеки ден. Мисля, че дори камерата може да усети, че съм щастлив човек".