Още един толкова прекрасен артист се пресели в Царството Небесно.

Уилям Хърт, американският актьор, носител на "Оскар", чиито роли варират от всепризнати драми от 80-те години на миналия век до участия във филми на "Marvel", почина на 71-годишна възраст, съобщават американските медии.

Хърт спечели "Оскар" за най-добър актьор през 1986 г. за ролята на пандизчия в бразилски затвор в "Целувката на жената-паяк".

Embed from Getty Images

Той беше номиниран още два пъти през следващите две години за "Деца, забравени от Бога" и "Новинарски блок", съобщава BBC.

През последните години той беше известен като генерал Тадиъс "Гръмотевицата" Рос в пет блокбъстъра на "Marvel".

Хърт си е отишъл след боледуване от рак на простатата, с който беше диагностициран през 2018 година. Холивудският уебсайт "Deadline" цитира изявление на сина на Хърт - Уил, което казва: "Скърбим за любимия ни баща и носител на "Оскар", който ни напусна на 13 март 2022 г., една седмица преди неговия 72-ри рожден ден. Той почина мирно, сред семейството си. В момента имаме нужда от уединение".

Друга звезда от лентите на "Marvel" - Марк Ръфало написа в Туитър: "Още една голяма загуба за актьорската общност. Страхотен актьор. Страхотен ум. Почивай в мир".

Матю Модайн го описа като "съвършен професионалист", който "непрекъснато търси по-велика истина и дълбае за по-голямо разбиране на човешката същност".

"Велик актьор ни напусна", заяви Антонио Бандерас. Други колеги на Хърт също изразяват опечалението си в социалните мрежи.

Хърт започва своята кариера на сцената през 70-те години на миналия век, преди да направи пробив на големия екран като обсебен учен в "Altered States", което му донесе номинация за най-добър дебютант на "Златен глобус" през 1981 г.

През същата година той играе адвокат в еротичния трилър "Body Heat", а след това и в "The Big Chill" и "Gorky Park".

Embed from Getty Images

Печели "Оскар" за ролята на гей, който дели килия с политически затворник в "Целувката на жената паяк", и казва за работата си, че е била "много изолираща", пред "Los Angeles Times".

"Когато получих ролята, си помислих, "Господи, какво да правя сега? Как ще вляза в една стая и някой друг актьор ще ми се довери?".

Участва в много филми като "Турист по неволя", "Изгубени в космоса", "Зараза", "Добрият пастир", "Смяна на платната", "Робин Худ", "Изкуствен интелект", "История на насилието" на Дейвид Кроненбърг през 2006 г., за която получава четвърта номинация.

Една от последните ме работи е в британския сериал "Humans".

На театрална сцена го аплодират в продукции като "Хенри V", "Сън в лятна нощ" и "Хърлибърли", за участието си в последната получава номинация за награда "Тони".