Британският принц Уилям и принцесата на Уелс Кейт ще посетят Франция, за да подкрепят Англия и Уелс на Световното първенство по ръгби за мъже, само седмици след като Уилям пропусна историческия финал на женския национален отбор по футбол на Англия, предава чуждестранната преса.

Краткото пътуване на двойката също се припокрива с началото на спортните игри "Инвиктус", основани от принц Хари, в Германия.

Кейт, която е патрон на Футболния съюз по ръгби, ще присъства на мач от груповата фаза между Англия и Аржентина на стадион "Стад Велодром" в събота. Уилям, патрон на Уелския съюз по ръгби, пък ще присъства на мача между Уелс и Фиджи на стадион "Стад дьо Бордо" в неделя.

Хари пътува към Германия от САЩ за игрите "Инвиктус" - турнир, подобен на параолимпийските игри, в който участват ранени и болни бивши военни. Съпругата му Меган ще се присъедини към него по-късно през седмицата.

Той ще се качи на сцената в германския град Дюселдорф по време голяма церемония по откриването в събота, за да постави началото на осемдневното събитие.

Снимка: Getty Images

Дворецът Кенсингтън съобщи, че Уилям и Кейт нямат повече планирани изяви, докато са във Франция. Това тяхно пътуване обаче е на фона на критиката, която беше отправена към Уилям, когато той реши да не присъства на финала на Световното първенство по футбол на женския отбор на Англия срещу Испания в Сидни миналия месец.

Известният британски журналист Джон Сопел предположи, че би било "немислимо" Уилям и министър-председателят на Великобритания Риши Сунак да не отидат в Австралия, ако ставаше въпрос за мъжкия национален отбор, пише БТА. Бившият вратар на националния женски отбор Полин Коуп пък заяви, че е "срам" принцът да не е присъствал лично.

Това беше първият път, когато Лъвиците (прякорът на националния отбор на Англия) достигнаха финал на Световно първенство и първият път, когато английски футболен отбор се състезава на финал на Световно първенство, откакто мъжкият отбор победи Западна Германия през 1966 г.

Принцът, който е президент на Футболната асоциация на Англия, изпрати лични съобщения до Лъвиците след сърцераздирателната загуба с 1:0.

Снимка: Getty Images