Американската актриса Упи Голдбърг поднесе извинения, след като беше разкритикувана за коментари, свързани с Холокоста, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В предаване по телевизия ABC, на което е ководеща, тя заяви, че Холокостът е за безчовечността на човек към друг човек и в него участват "две групи бели хора".

Малко по-късно носителката на награда "Оскар" Голдбърг се извини, като заяви: "В днешното шоу казах, че Холокостът "не е заради раса, а заради безчовечността на човек към друг човек". Трябваше да кажа, че е и заради двете".

Дебатите в предаването по ABC бяха по повод решението на училищно настоятелство в Тенеси да се премахване графичния роман на тема Холокоста "Маус" от учебната програма за осми клас. Управата посочи като мотив нецензурни думи и голота в творбата на карикатуриста и носител на награда "Пулицър" Арт Шпигелман.

Коментарите на актрисата предизвикаха онлайн критики и дори бяха определени като опасни. "Не, Упи Голдбърг, Холокостът беше за нациското систематично унищожение на еврейския народ - който те смятаха за по-нисша раса. Те ги дехуманизираха и използваха тази расистка пропаганда, за да оправдаят избиването на шест милиона евреи. Изкривяването на Холокоста е опасно", написа в профила си в Туитър Джонатан Грийнблат, ръководител на базираната в САЩ неправителствена организация "Лига срещу поругаването".

"Евреите по света винаги са имали моята подкрепа и това никога няма се промени. Съжалявам за болката, която причиних", заяви Упи Голдбърг в извинението си.