По почти вековна американска традиция, светлините на националното коледно дърво в САЩ засияват в началото на декември, запалени от президентската двойка. И тази година не направи изключение. 9-метровият син смърч от Пенсилвания, днес намиращ се в Елипс парк - между Белия дом и 169-метровия монумент на Вашингон, доставен в столицата с помощта на кран още през октомври, засия с безброй лампички под ръцете на Меалния Тръмп.

Вижте снимки >>

По време на официална церемония, на която присъства заедно с Доналд Тръмп, първата дама накара внушителното дърво да заблести пред погледите на събралото се множество.

За събитието тя бе избрала стилен тоалет в цветовете на предстоящите празници. Предвид ниските температури, обхванали Източния бряг, тя носеше червен тренчкот от плътна материя на марката "Gabriela Hearst", чийто десен бе на широко бяло каре. Дрехата, прибрана в талията с колан, стоеше елегантно и напълно подхождаше на повода.

В официалния си Twitter акаунт стопанката на Белия дом сподели няколко снимки от вечерта.

"Още една приятна коледна традиция в нашата столица! Хареса ми да видя всички вас, обзети от празничен дух", гласи посланието на публикацията ѝ.

И докато честта за натискането на бутона, каращ украсата на смърча да оживее, се падна на Мелания, съпругът ѝ отправи празнични поздравления и пожелания към всички, като също така припомни историята за раждането на Христос.

"По това време на годината християните благодарят на Бог, че неговият син дойде на света, за да спаси човечеството. Исус ни вдъхновява да се обичаме един друг със сърца, изпълнени с щедрост", завърши обръщението си той.

Националната церемония по запалване на светлините на коледно дърво е една от най-старите в Америка, като тази година отбелязва своята 97-годишнина. Обичаят датира от 1923 г., а президентът Калвин Кулидж полага началото му.