Петербургското издание "Фонтанка" публикува списък на руски музиканти, чиито изпълнения са били сметнати за нежелани от властите. Не е известно кой съставя списъка, но според изданието той се разпространява сред музикалните промоутъри.

Документът е предаден на "Фонтанка" от неназован изпълнител, който се е оказал в черния списък. Един от организаторите на концерти в Санкт Петербург потвърждава за изданието, че списъкът съществува, но "той се променя и актуализира всеки ден, но всеки продуцент знае кои са нежеланите артисти дори и без списъка.

В списъка са включени групи като ДДТ, «Аквариум», «Би-2», «Машина времени», рапърите Noize MC, Оксимирон, Face, «Каста», Anacondaz, певиците Земфира, Манижа, Монеточка, Гречка и Дора

Повечето от имената в списъка след 24 февруари са заели антивоенна позиция или са заминали за чужбина, а също така са били изправени пред отмяна на концертите си в Русия.

В редица медийни публикации по-рано се появиха предположения за съществуването на неофициален списък със забранени музиканти, но властите отрекоха съществуването на такъв списък по принцип. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не му е известно да има черни списъци с артисти.

В Украйна излъчването на произведенията на въпросните музиканти (както и на всички други руски изпълнители) също е забранено.

Съдейки по списъка, концертите в Русия ще представляват холограми на покойния Йосиф Кобзон, без неудобната песен "Хотят ли русские войны", саркастични са потребители в социалните мрежи.

Noise MC (Иван Алексеев)

Oxxxymiron (Мирон Фьодоров)

ДДТ (Юрий Шевчук)

"Машина времени" (Андрей Макаревич)

- Аквариум (Борис Гребеншчиков)

- Каста (Владислав Лешкевич, Михаил Епифанцев, Андрей Пасечни)

- Би-2 (Александър Уман, Егор Бортник)

- Несчастный случай (Алексей Кортнев)

- Земфира (Земфира Рамазанова)

- Anacondaz (Артьов Хорев, Сергей Карамушкин)

- Луна (Лусине Геворкян)

- Порнофильмы (солист Владимир Котляров)

- Ногу свело! (Максим Покровски)

- Кровосток (Антон Черняк)

- Элизиум (Дмитрий Кузнецов)

- 2Маши (Мария Зайцева)

- Манижа (Манижа Сангин)

- Монеточка (Елизавета Гирдимова)

- Гречка (Анастасия Иванова)

- Face (Иван Дремин)

- Morgenstern (Алишер Моргенштерн)

- IC3PEAK (Николай Костильов, Анастасия Креслина)

- Little Big (Иля Прусикин, София Таюрская)

- Вася Обломов (Василий Гончаров)

- Лигалайз (Андрей Меншиков)

- Дора (Дария Шиханова)

- Алоэ Вера (Вера Мусаелян)

- Муся Тотибадзе (Мария Тотибадзе)