Хелън Мирън, която в новия си филм "Голда" представя министър-председателката Голда Меир по време на израело-арабската война през 1973 г., посети Ерусалим за местния филмов фестивал, съобщават световните информационни агенции.

Близкоизточната страна в момента е обхваната от криза, тъй като се провеждат масови демонстрации срещу плана на министър-председателя Бенямин Нетаняху за преразглеждане на съдебната система.

Актрисата заяви на пресконференция преди откриването на форума, че е вдъхновена от протестите. "Лично аз съм много развълнувана да видя тези огромни демонстрации", каза тя и добави: "Мисля, че това е ключов момент в израелската история".

Коалиционното правителство на Нетаняху, което встъпи в длъжност през декември, е най-твърдолинейното ултранационалистическо и ултраортодоксално правителство в 75-годишната история на Израел.

В продължение на повече от шест месеца стотици хиляди хора излязоха по улиците, негодувайки срещу предложената реформа на съдебната система. Съюзниците на Нетаняху твърдят, че планът е необходим, за да се ограничат правомощията на неизбираемата съдебна власт. Опонентите му заявяват, че това е тънко прикрито заграбване на властта, което ще разруши крехката система за контрол и баланс в страната.

Снимка: АР/БТА

Мирън противопоставя лидерството на Меир - която често сервираше кафе на военните си съветници в своята кухня, докато обсъждат стратегията, на това на Нетаняху, който има репутацията на дистанциран лидер, неконтактен с обикновените израелци.

"Тя имаше огромна власт, но беше напълно щастлива да се върти в кухнята, да прави кафе на всички и да бъде баба", казва звездата. "Това е много различно отношение към властта - от мъжкия тип власт на Нетаняху до кухненската власт на Голда Меир", смята актрисата.

Посещението холивудската знаменинтост идва и в момент, когато правителството на Нетаняху се стреми да задълбочи влиянието си върху Западния бряг. Неговото правителство одобри планове за хиляди жилища в селища на Западния бряг, а напрежението с палестинците се увеличава.

Снимка: АР/БТА

"Голда", който тръгва по кината в света на 25 август, е режисиран от Гай Натив, а сценарист е Николас Мартин. Продукцията се фокусира върху ръководството на Меир по време на войната в Близкия изток през 1973 г., когато коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, започва нападение срещу Израел на Йом Кипур, най-свещения ден от еврейския календар.

Под ръководството на Меир Израел излиза победител от войната, като силите му достигат на 120 км от египетската столица Кайро. Изходът от войната поставя основите на мирно споразумение между Израел и Египет.

Но Израел претърпява тежки загуби по време на войната, а Меир е критикувана за липсата на подготовка на правителството и за отказа му да предприеме действия по разузнавателни данни, показващи, че нападението е неизбежно, пише БТА. Меир подава оставка през следващата година, а националната травма след войната поставя началото на процес, който довежда дясната партия "Ликуд", която понастоящем оглавява Нетаняху, на власт през 1977 г.

Мирън, родена във Великобритания, е носителка на награди "Оскар" и "Еми" за различни роли, сред които тези на кралица Елизабет Втора в "Кралицата" и София Толстой в "Последната гара".

Снимка: АР/БТА

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО