Брендън Фрейзър няма да присъства на церемонията за връчване на наградите "Златен глобус", обяви самият той в свое скорошно изявление.

Актьорът, чието изпълнение в "Китът" го превърна в един от възможните претенденти за отличието, заяви, че дори да е номиниран, няма да отиде на събието.

През 2018 г. звездата от "Мумията" обвини в непристойно поведение Филип Бърк, член на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд и бивш президент на организацията, стояща зад отличията, на които сега Фрейзър отказва да посети. По думите на артистът инцидентът се е случил през 2003 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. През миналата година Бърк, който е от Република Южна Африка, беше изключен от асоциацията, след като нарече кампанията "Животът на чернокожите има значение" "расистко движение на омразата".

През миналата година отличията минаха под знака на скандали и обвинения в неетичност и недискретност. Стана ясно, че сред гласуващите не е имало чернокожи участници. Много знаменитости, пиари и студия казаха, че ще бойкотират наградите. През тази година дружеството, стоящо зад тях, извърши реформи в организацията и обяви, че 80-ото връчване на призовете, което ще се завърне в ефира на NBC, ще се състои на 10 януари догодина. 

Филип Бърк

Снимка: Getty Images

"Имам дълга история с Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд и затова не изпитвам уважение към нея", каза Брендън Фрейзър пред сп. "GQ".

Във филма на Дарън Аронофски "Китът" актьорът играе ролята на самотен учител по английски, страдащ от затлъстяване, който се опитва да се сближи с отчуждената си дъщеря. За изпълнението си той е сред номинираните за отличието "Готъм", а освен това е разглеждан и като вероятен претендент за "Оскар".

След проведено вътрешно разследване Асоциацията на чуждестранните журналисти установи, че Бърк е докосвал по недопустим начин Фрейзър през 2003 г. По това време артистът е звезда в драмата "Тихият американец". Все пак асоциацията заключи, че поведението на техният представител може да бъде възприето като шега, а не като сексуална агресия.

"Знаех, че нямам бъдеще в тази система", коментира Брендън пред сп. "GQ".

Брендън Фрейзър

Снимка: Getty Images