"Оредяваме... Буги и той се възнесе към Великите вечни ловни полета". Това написа Васко Кръпката, след като разбра за кончината му. За него ударът обаче е двоен, защото ден преди Буги той губи и друг свой приятел - многоликият музикант, актьор, художник и творец Спартак Консантинов Генев или, както повечето го знаят, Спарки. Ето какво разказа Васко Кръпката пред Life.dir.bg за двамата.


- Васко, понесе два тежки удара в последните дни. Много близки приятели те напуснаха - Спартак Константинов Генев, известен като Спарки, и Марио Събев, известен като Буги Барабата. Как преодоляваш една такава загуба? С какво ще ги запомниш?

- Ех... (Замисля се) Виж, те бяха различни. Спарки беше царят на купона, той беше такъв, че героите на Стайнбек вече са ми като куклата Барби. Спарки беше най-големият битник на света, на планетата и на Вселената. Спарки имаше душа на поет, на художник, хвърчащ човек, постоянно бе по купоните, винаги усмихнат, винаги готов да помогне, имаше душа-камбана. Беше пълен несретник в обвивката на обикновено софийско пиянде, но с голяма душа на поет.

- А Буги?

- Той беше средновековен вампир, който пишеше уникални парчета и имаше страхотно чувство за хумор. Просто лафовете му бяха един път. Измисляше и песни. Беше изключително борбен и водеше до последно сутрешен блок, допреди да отлети от тежка болест. Ако трябва да обединя нещо, да намеря пресечна точка между двамата, то това е, че те оставиха много светла диря след себе си. Всеки му посвоему, разбира се. Спарки свиреше на тарамбука и пееше, обикаляше клубовете и сцените. Буги повече се бе отдал на радиото, но издаваше и някоя песен в последните години.

Снимка: Теодор Ангелов

- С Буги Барабата последно бяхте на една сцена в началото на юни на феста "Цвете за Гошо" ...

- Да... (Замълчава) Буги остави една уникално велика песен на Георги Минчев - "Равносметка". Той е съавтор на един от най-големите хитове за последните 30 години - "Няма бира". Заедно с него я измислихме.

- От кога датира познанството ти с Буги Барабата и кога познанството прерасна в приятелство...

- От 90-те години. Там някъде се появи и ми вика: "Бате Васко", защото съм година-две по-голям от него, "тука съм измислил некви песни и искам да ти ги дам да ги пееш ти, защото си имаш готина група и ти си готин..." Аз му казах, че е по-добре да си ги пее той. А той веднага отговори, че е грозен, че пее грозно. Аз пък му казах, че точно това му е чарът и че точно да си грозен - това е блус. Няма как красавец да е блусар. Общо взето така го изритах с шут на сцената.

Васко Кръпката

Bulphoto


- Той има песни в диска "Кучето на крайния квартал"?

- Да, годината е 1991-а. Това бе вторият албум на Подуене блус бенд, който излезе на диск и касета. И понеже в касетата няма как да сложиш повече песни, но в диска можеш, та в диска като "бонус трак" има песни на Буги Барабата и Подуене блус бенд. Това бяха първите му неща - "Шофьор на камион" и "Коньовица блус".

- И "Коньовица блус" се превърна в класика, както се казва...

- Да, така е. Последно на "Цвете за Гошо" бяхме заедно... И Спарки беше там... Така си вървят нещата. И да - блусът и рокендролът ги свързваше.

Близки, приятели и фенове ще изпратят Буги Барабата в четвъртък, в 11:00, в църквата на гробищата в Бакърена фабрика.