Самата Даяна е кино. Бунтовна, състрадателна, трагична. Животът ѝ наистина изглежда като заснет на екран. Това е така, защото съчетава много качества, с които разбива и стереотипи, и променя обществени мнения дори в консервативна институция, каквато е британската монархия, но и е изключително естествена, истинска и солидарна към страданието. Тя се появява като един невиждан образ на място, което, оказва се, ще ѝ причини много вътрешни трагедии.

При нея никога не е имало дори малка доза преиграване, фалш, изкуствено поведение или маниерничене - от модните тенденции, които въвежда до откровеността ѝ в публичното пространство до самата ѝ смърт.

Ема Корин с копие на роклята на Даяна, изработена от британската дизайнерка Елизабет Емануел

Netflix

И въпреки че е живяла такъв кинематографичен живот, историята на Даяна рядко е работила на екран. Повечето опити, които сме виждали, се оказват, уви, неуспешни, тъй като Даяна е прекалено сложен персонаж, в който не работи хващането на няколко елемента. Макар Наоми Уотс да е страхотна актриса, нейният опит да я играе във филма "Даяна" (2013) също не е подходящ. Даяна е цялост. Космос. Един изключително крехък и плътен образ.

Последният опит за изобразяване на живота бе в сериала "Короната" на Netflix, където с магнетичното си представяне, актрисата Ема Корин ни накара за втори път да се влюбим в образа на любимката на британския народ. А в края на година очакваме отново Даяна, но този път пресъздадена от Кристен Стюарт в игралния филм "Спенсър" на режисьора Пабло Лараин, за който се говори много. Но всичко по реда си.

Снимка: Getty Images

Ема Корин като Лейди Ди в сериала "Короната"

Netflix

Ема Корин като най-успешната Даяна в киното?

Да. Можем да кажем, че Ема Корин влиза по изключително автентичен начин в ролята на Даяна, изпълнявайки я с типичната ѝ невинност, очарование, игривост и маниер. А най-важното е нещо на пръв поглед много просто: погледът. Ема Корин е уловила цялата срамежливост и закачливост в погледа на Лейди Ди без това да изглежда преиграно и нелепо.

Ема Корин играе изключително ролята на обичаната на Острова принцеса Даяна

Netflix

От появяването ѝ до края на сериала, няма момент, в който Ема Корин да изглежда неавтентично в образа и това е огромното ѝ постижение - да постигне целостта на Даяна и да успее да пресъздаде поведението ѝ.

Биографът на Даяна, Андю Мортън споделя пред Insider, че Корин е най-добрата Даяна досега, отбелязвайки фактът, че е успяла "да изобрази специфичното ѝ чувство за хумор". Той казва още, че "при цялата трагедия в живота ѝ, чувството за хумор никога не я е напускало". Не на последно място, според биографa на Даяна, "Короната" е единствената продукция, която успява да покаже правилно прическата на Даяна.

Снимка: Getty Images

Фокусирайки се върху младата Даяна, която се появява 80-те, сериалът се задълбочава в младежката ѝ среда, поведение и после несполучливия брак с престолонаследника принц Чарлз. Той също така изследва борбата на Даяна с булимията и трудните ѝ отношения с пресата.

Ема Корин играе изключително ролята на обичаната на Острова принцеса Даяна

Netflix

Истина или фикция е Даяна в "Короната"?

Даяна в сериала "Короната" е преди всичко образ, създаден от сценаристите и това е фикционален образ. Такъв е и целият сериал. Да, в него можем да намерим много биографични истини от историята на кралското семейство и от личния живот на Лейди Ди, но те се преплитат с историите, решени от сценаристите. Нека не забравяме, че "Короната" е художествен сериал, а не документалистика, затова би било погрешно да го гледаме като урок по история.

Братът на Даяна, Чарлз Спенсър споделя пред People, че в сериала има много измислици и този сглобен пъзел не е нейният живот.

Снимка: Getty Images

Реалистична е например булчинската рокля, с която Даяна Спенсър става принцеса Даяна - за сериала тя е изработена специално като абсолютно точно копие на оригинала.

Пресъздадени са пътуванията на Даяна и Чарлз, например тези до Ню Йорк през 1989 г. и това до Австралия...

Ето още една сцена от The Crown, която е базирана на реално събитие.

Даяна наистина танцува на сцената на парчето Uptown Girl с балетиста Уейн Слийп, докато съпругът й гледа. Въпреки това, в "Короната" тя танцува през ноември, за да отбележи рождения ден на принц Чарлз, а кралският историк Хюго Викърс пише в The Times, че е изпълнявала този танц на частна гала в Royal Opera House през декември 1985 г. Реалистично е пресъздаден също така срамежливият ѝ маниер по отношение на медиите, с което Даяна си донася прозвището Diana Shi. Реалиатично е пресъздаден и начинът, по койот е гледала на децата - на всички деца, но и как стои до своите.

Ема Корин играе изключително ролята на обичаната на Острова принцеса Даяна

Netflix

Острова възприе с големи позитиви ролята, изпълнена от Ема Корин и начинът, по който ни въвежда в света на Даяна така, че да ни накара да я заобичаме отново и да подчертае защо тя се превръща в такава икона.

Негативите отнесоха образите на Чарлз и Камила, които в сравнение с невинната и обичаща Даяна, се открояват като негативни персонажи, които участват в задълбочаването на нейните психически и физически проблеми. Изобразяването на тежката форма на булимия в сериала има корени в реалността и това е ясно от биографите на Даяна, работили по живота ѝ.

Снимка: Getty Images

През 1992 г. Андрю Мортън публикува биографията си за принцесата на Уелс, наречена "Даяна: Нейната истинска история". Тя съдържа ексклузивни подробности за хранителното разстройство на Даяна - нещо, за което отдавна се говори в пресата, но никога не се е отразявало подробно.

Източникът е самата Даяна, която чрез посредник предава свои записани касети с изповеди.

"Булимията започна седмицата след като се сгодихме и отне почти десетилетие, за да я преодолея", казва за себе си Даяна.

"Съпругът ми сложи ръка на талията ми и каза: "О, малко си наедряла тук, а?... И това предизвика нещо в мен"

Ема Корин като Лейди Ди в сериала "Короната"

Netflix

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Елизабет Емануел, дизайнерката на сватбената рокля на Даяна, по-късно разкрива в интервюта, че когато започват пробите за рокли, талията на Даяна е с размери около 68-69 см, а към юли 1981 г. тя намалява до 65 см.

Самата актриса Ема Корин споделя пред Vogue, че в пресъздаването на образа не просто е искала да намекне за проблема с булимията, а да крещи за него, така както Даяна се е опитвала да го прави, но никой не я е чувал. Корин смята, че поведението на Даяна е прекалено напредничаво за своето време, затова тя е впрегнала всички усилия да покаже тази борба.