Оливия Харисън - вдовицата на бившия бийтъл Джордж Харисън, говори за живота със съпруга си и скръбта от загубата му чрез поезия.

Първият ред от стихосбирката на Оливия Харисън отразява чувството, присъщо на всеки, който е загубил любим човек. "Всичко, което исках, беше още една пролет. Толкова много ли исках?", пише тя.

Чрез стиховете, които следват този въпрос, жената разказва за съпруга си и за скръбта след кончината му. Бившият бийтъл умира от рак на белия дроб на 58-годишна възраст на 29 ноември 2001 г.

Двадесет стихотворения за 20 години - бройка, която не е случайна.

Сборникът "Came the Lightening", публикуван във вторник, е първи за 74-годишната Оливия Харисън и е изненада. Тя старателно е подредила творчеството на мъжа си с помощта на сина им Дани, но иначе е съхранила неприкосновеността на личния живот, която двойката запазва през целия си брак.

Снимка: Getty Images

Вдовицата на Джордж Харисън се вдъхновява да пише, след като прочита творба на Една Сейнт Винсент Милей за "рана, която никога не зараства". Собствената ѝ реплика за желанието ѝ за още една пролет се оказва повратна точка. Тя променя решението си, след като първоначално решава да не го споделя публично.

"Направих го, защото той беше добър човек. Помислих си, че хората трябва да научат тези неща. Мнозина смятаха, че знаят кой е Джордж. Реших, че той заслужава това от мен - да споделя с хората нещо малко по-лично", казва Оливия Харисън.

Тя пише за светските моменти от брака, които стават още по-специални, когато не могат да се повторят - танците късно вечер на джубокса в хола им, студените ѝ крака, търсещи топлината на неговите под завивките в зимна нощ.

Джордж Харисън

Снимка: Getty Images

Джордж Харисън се запознава с Оливия Ариас през 70-те години на миналия век, когато тя работи в звукозаписната му компания в Лос Анджелис. Едно от стихотворенията ѝ припомня нейната нервност, когато за първи път го посреща в скромния дом на родителите си - мексикански имигранти. "Той каза: Това е имение в сравнение с моята младост", пише Харисън.

Тя си спомня и как Джордж я посреща за първи път в имението си Фрайър Парк западно от Лондон, казвайки й нежно: "Оливия, добре дошла у дома".

Една от поемите засяга и темата, по която Джордж Харисън никога не е говорил публично - за Пати Бойд, първата му съпруга, която неговият добър приятел Ерик Клептън му "открадва".

Оливия Харисън пише с нежност за деня, в който съпругът ѝ умира: "Исках да си тръгнеш без никакви пречки, да отплаваш, както винаги си си представял и си се подготвял. Не можах да се сдържа, притиснах устни към ухото ти и прошепнах последните думи, за да те оставя със звука си".

Оливия със сина си Дани

Снимка: Getty Images

Синът им Дани е на 23 години, когато Джордж умира. Харисън споделя, че постоянно се е изненадвала да го чува да говори за неща, които не е знаела, че баща му му е казал.

В книгата си Оливия Харисън пише и за последните посещения на Пол Маккартни и Ринго Стар, дошли да се сбогуват със своя бивш колега от "The Beatles".

Вдовицата на Джордж Харисън все още живее в имението Фрайър Парк. Тя, че вече е твърде възрастна, за да се мести, предава БТА. Двамата с музиканта са били запалени градинари и в една от поемите си тя пише какво още я задържа тук - дърветата, "нейният постоянен източник на утеха, най-старите ѝ и най-високи приятели".