Церемонията за британските кинонагради БАФТА в неделя вечерта в Лондон ще бъде по-екологична - червеният килим ще бъде рециклиран, в менюто ще преобладават вегански ястия, съобщи в. "Дейли мейл".

Организаторите на церемонията искат тя да е напълно въглеродно неутрална, въпреки че много от очакваните звезди ще пътуват със самолет от САЩ и друг държави. Пликове с подаръци тази година няма да има, нито пластмасови изделия за еднократна употреба.

Миналата година номинираните за наградите, сред които Оливия Колман и Лейди Гага, получиха огромни чанти с подаръци съдържащи шампанско и козметични продукти. Тази година звездите ще получат "портфейл" от "рециклиран пластмасов материал" с "портативни подаръци".

Именитите актриси, които обикновено идват на церемонията с уникални дизайнерски тоалети, бяха помолени да предпочетат нещо, което са носили преди, или да вземат рокля под наем.

Президентката на британската киноакадемия - Пипа Харис, насърчи звездите, които ще пристигнат в Лондон със самолет, да компенсират въглеродния отпечатък, ако това е възможно.