Британската дизайнерка Вивиан Уестууд ще бъде запомнена като истински революционер в модата. Името на жената, която обличаше "Секс пистълс", беше синоним на пънк и рок, коментират световните осведомителни агенции, предава БТА.

Embed from Getty Images

Американският моден дизайнер Марк Джейкъбс обяви в Инстаграм, че "сърцето му е разбито" от новината за смъртта й. Виктория Бекъм сподели снимка на Уестууд в Инстаграм профила си, наричайки я "легендарен дизайнер".

Embed from Getty Images

Лондонският кмет Садик Хан и министърката Мишел Донелан също отдадоха почит на покойната дизайнерка в Туитър. В своя изявление музеят "Виктория и Албърт" описа Вивиан Уестууд като истинска революционна сила в модата.

Embed from Getty Images

Според съобщението на нейната модна къща, дизайнерката е починала спокойно в дома си в Южен Лондон, заобиколена от семейството си. "Светът има нужда от хора като Вивиан, за да го направят по-добър", се казва още в изявлението на модната къща в Туитър.

Embed from Getty Images

Покойната Уестууд беше пристрастна към проблемите, свързани с климата и замърсяването. Тя беше сред защитниците на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, облече се като Маргарет Тачър през 1989 г. и закара бял танк пред дома на бившия премиер Дейвид Камерън, за да протестира срещу фракинга.

Снимка: Getty Images

През 1992 г. Уестууд получи Ордена на Британската империя от кралица Елизабет Втора. Дизайнерката отиде в Бъкингамския дворец без бельо. Този факт стана видим за фотографите, защото Уестууд повдигна полата си.

"Единствената причина да се занимавам с мода е, за да унищожа думата "конформизъм". Нищо друго не ме интересува", казва Уестууд.

Разпознаваема благодарение на оранжевата или бялата си коса, Вивиан Уестууд свърза името си с пънк движението през 70-те години, обличайки музикантите от "Секс пистълс".

Embed from Getty Images

Тогава тя и съпругът й Малкълм Макларън - продуцент на групата, продават дрехи, повлияни от пък-рок културата. Налагат модели с вериги, латекс, символни фетиши. Правят принтове със свастики, показват голи гърди, а най-известният им модел е с образа на кралица Елизабет, чиято уста е пробита с безопасна игла.

Embed from Getty Images

"Преди мен и Малкълм нямаше пънк", казва Уестууд. "Пънкът беше тотален взрив." Според Андрю Болтън, куратор на института за мода в музея "Метрополитън", Уестууд е дала на движението "пънк" лице и стил.

Embed from Getty Images

Вивиан Уестууд е родена на 8 април 1941 г. в Глосъп, Мидлендс. Израства с последствията от Втората световна война. Рециклирането на дрехи е част от живота и работата й. Тя призовава любителите на модата да купуват по-малко и да избират по-добре. Уестууд живее в един и същ апартамент в Южен Лондон от 60-те години на XX век до смъртта си. Ходи на работа с колело.

Бащата на Уестууд е зарзаватчия, а майка й е тъкачка. Семейството напуска Глосъп и се мести в Лондон. Там Вивиан учи бижутерство и обработка на сребро. По-късно се насочва към учителството. Работи в начално училище, когато среща първия си съпруг Дерек Уестууд. На сватбата си е с ръчно ушита рокля. Синът й Бен се ражда през 1963 г. Двойката се развежда през 1966 г. Уестууд е самотна майка, която продава бижута на Портобело Роуд. Тогава среща студента по изкуства Малкълм Макларън.

Embed from Getty Images 

Синът на Макларън и Уестууд - Джо Коре, е съосновател на бранда за бельо "Агент провокатор" ("Agent Provocateur").

След разпадането на "Секс пистълс" Макларън и Уестууд правят първото си модно ревю през 1981 г., представяйки "нова романтика" - моделите им носят пиратски шалвари. Постепенно Вивиан Уестууд, която е навлязла в 40-те си години, започва да търси свой собствен път в модата. Малко по-късно тя и Макларън се разделят.

Embed from Getty Images

Сред знаковите за Уестууд модели са корсетите, балните рокли с богати драперии, обувките с високи платформи. През 1993 г. Наоми Кембъл дефилира с високите платформи на Уестууд и прави знаменитото си падане на модния подиум.

Embed from Getty Images

"Всичките ми дрехи имат история, имат идентичност. Затова се превръщат в класика. Те продължават да разказват истории", казва Уестууд.

През 90-те години модната й къща преживява разцвет. Почитателите на модата се тълпят на ревютата й в Париж, магазини по цял свят продават моделите й, има свои линии аксесоари и парфюми.

Вивиан Уестууд среща втория си съпруг Андреас Кронталер, докато той учи моден дизайн във Виена. Двамата се женят през 1993 г. и по-късно стават творчески партньори.

Embed from Getty Images

Уестууд продължава политическата си ангажираност. Облича моделите си в екологични материи, протестира срещу ядреното оръжие и антитерористичното законодателство. Държи огромен банер, който призовава за климатична революция, на закриващата церемония на Паралимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Снимка: Getty Images

"Винаги съм имала политически дневен ред", казва Уестууд пред модното списание "Л"Офисиел" през 2018 г. "Просто използвах модата, за да предизвиквам статуквото."

Embed from Getty Images