Внучката на Елвис Пресли, актрисата Райли Киоу, се бори срещу плановете за публичен търг на имението на дядо си "Грейсланд" в Мемфис, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Компания се опитва да продаде имота въз основа на твърдения, че той е бил обезпечение на заем, който не е изплатен.

Публичен търг на имота е насрочен за четвъртък тази седмица, но съдия в Мемфис блокира продажбата, след като Киоу поиска временна ограничителна заповед и заведе дело, сочат съдебни документи.

Обявата за публичната продан на имението от 13 акра бе публикувана по-рано този месец. В нея се посочва, че Promenade Trust, който контролира музея "Грейсланд", дължи 3,8 милиона щатски долара от неизплатен заем от 2018 г. Киоу наследи тръста и собствеността върху къщата в имението след смъртта на майка си Лиса Мари Пресли миналата година.

Според съдебните документи Лиса Мари Пресли е използвала "Грейсланд" като обезпечение по кредит.

Компаниите Naussany Investments и Private Lending твърдят, че Лиса Мари Пресли не е върнала заема и е искала да продаде имението. От името на Promenade Trust миналата седмица Киоу заведе дело и твърди, че Naussany са представили неверни документи за заема и неплатената сума през септември 2023 г.

Тези документи са подправени, посочва адвокатът на Киоу в иска. Лиса Мари Пресли никога не е вземала пари назаем от Naussany Investments. Адвокатът на Naussany Investments У. Брадли Ръсел отказа коментар.

"Грейсланд" работи като музей и туристическа атракция от 1982 г. в памет на Елвис Пресли, звездата на рокендрола и актьор, починал през август 1977 г. на 42 години. Имението привлича стотици хиляди посетители всяка година.