Германският музей на восъчните фигури "Panoptikum" вчера разкри, че заради цената на косата, восъчната фигура на Кралица Втора е с половин гола глава под шапката.

Д-р Сузане Фаербер, от управата на музея в Хамбург, вдигна шапката от модела на 95-годишната кралица, докато сресваше косата, която стърчи отдолу по време на фотосесия за пресата.

Преди музея да отвори отново вратите си за посетители днес, след като беше затворен за година през януари за ремонтни дейности, експонатите бяха реновирани. Снимки на копието на британския монарх без перука и как го чистят с прахосмукачка, бяха споделени на страницата на музея във Фейсбук в публикация "Поглед зад кулисите".

Вчера д-р Фаербер каза пред "Daily Mail":

"Тъй като използваме истинска човешка коса за нашите восъчни фигури, която е много скъпа, някои фигури, които имат шапки, нямат всичката коса. Ние просто слагаме количеството коса, което е видимо за посетителите".

Попитана дали смята, че е неуважително да се показва плешивата глава на фигурата на кралицата, тя отговори: "Трябва да се има предвид, че това е восъчна фигура, а не истинският човек".

"Освен това позицията на Нейно Величество в Германия е различна от работата й като монарх и част от кралското семейство във Великобритания, където пресата трябва да бъде по-чувствителна относно тях", добавя тя.

Музеят е създаден от прапрапрадядо на д-р Фаербер през 1879 г. В него има повече от 120 восъчни фигури, включително на Доналд Тръмп, папа Бенедикт XVI, активистката за опазването на климата Грета Тунберг и бившият германски канцлер Ангела Меркел.

По време на годишния ремонт фигурите се почистват, дрехите им се дават на химическо чистене, косата и лицата им се измиват, защитават се с хартии срещу молци, поправят се драскотини.