В Холивуд рядко липсва драма, но съдебната битка между Джони Деп и Амбър Хърд бе на изцяло друго ниво на интрига и публичен интерес. Разкриваща подробности от личния им живот нишка по нишка, тази съдебна сага плени света със своите сензационни обвинения, свидетелства и неочаквани обрати. Започна се с твърдения за домашно насилие и се стигна до такива за клевета, а правният сблъсък разтърси кариерата на двамата актьори. Но не само - предизвика и широк обществен дебат за истината, справедливостта и границите на личния живот и публичността.

А Netflix поднови своя документален филм от три части, разкриващ драматичната сага между бившето семейство, който ни позволява да надникнем в сензационното дело, което разтърси Холивуд. 

Вижте още снимки от съдебните им сблъсъци >>

Но как започна всичко?

Джони Деп и Амбър Хърд се запознават през 2009 г. на снимките на филма "Дневникът на едно пиянде" и започват връзката си три години по-късно. През 2015 г. минават под венчилото, но отношенията им се влошават бързо. След година семеен живот Амбър подава молба за развод, като същевременно подава и жалба за насилие срещу актьорът от "Карибски Пирати".

Тези обвинения дадоха начало на ожесточени съдебни битки, които предизвикаха голям медиен интерес и съдебни спорове. Звездата от "Аквамен" съди Деп за насилие, а малко по-късно той завежда дело срещу нея за клевета, след като тя се описа като жертва на домашно насилие в The Washington Post.

Снимка: Getty Images

Процесите, които продължават до 2022 г., разкриват множество лични детайли от нестабилната им връзка. Съдебните заседатели присъдиха на Деп, който отрече да е малтретирал Хърд, 15 милиона долара като компенсация, а тя спечели един от трите насрещни иска и получи 2 милиона долара обезщетение.

А сега, ние поглеждаме назад към 10 ключови момента от съда, които най-точно определят цялата публична драма, според ВВС.

Взаимна злоупотреба

За някои наблюдатели връзката между Амбър Хърд и Джони Деп може да се обобщи с две думи: взаимно насилие. Това описание беше дадено от клиничния психолог Лоръл Андерсън, която бе брачен консултант на двойката. Призована като свидетел от екипа на актьора, д-р Андерсън разказа за нестабилните отношения между актьорите, характеризиращи се с постоянни спорове и заплахи за напускане на крайно необходимите терапевтичните сесии. Според нея Хърд често е била инициатор на тези конфликти.

"Деп беше сдържан човек в продължение на десетилетия, преди да срещне Хърд. С нея той беше провокиран. Те участваха в това, което видях като взаимно насилие", отбеляза тя и подчерта, че той не е проявявал насилие спрямо предишните си партньорки.

Снимка: Getty Images

В своите показания, Андерсън споделя, че в много от случаите актрисата се е пробвала с насилие да попречи на Деп да напусне.

"Да изгорим Амбър"

По време на четиридневните свидетелски показания, Джони беше подложен на интензивен разпит за редица свои текстови съобщения и имейли, съдържащи груби обиди към бившата му съпруга Амбър Хърд. Един от най-шокиращите моменти дойде, когато му бяха показани текстови съобщения, разменени с британския актьор Пол Бетани, известен с ролята си на Вижън във киновселената на Marvel.

"Нека я изгорим. Нека я удавим, преди да я изгорим", пише Деп. След това той добавя още едно неприлично предложение, за да се увери, че тя е мъртва.

Снимка: АР/БТА

Холивудската звезда обясни на съдебните заседатели, че се срамува от тези послания и ги определи като неуспешен опит за шега, вдъхновен от скеч на комедийната група Монти Пайтън. "Това е просто непочтителен и абстрактен хумор", казва той и се постара да подчертае факта, че макар съобщенията да изглеждат крайни, те са били предназначени да бъдат смешни и нелепи, а не сериозни заплахи.

Личностни разстройства или посттравматичен стрес?

По искане на Деп, бе призована и д-р Шанън Къри, която е съдебен психолог. Тя сподели пред съдебните заседатели своето мнение, че актрисата, която изигра любимата на Аквамен, страда от две психични заболявания: гранично личностно разстройство и хистрионно (драматично) личностно разстройство. Д-р Къри стигнала до тези заключения след около 12 часа прекарани с Хърд през декември 2021 г., проведени редица психични тестове и преглед на медицинските ѝ досиета.

Снимка: АР/БТА

Според нея, граничното личностно разстройство се характеризира с нестабилност, проявяваща се чрез много гняв, жестокост към хора с по-малко власт и търсене на внимание. Тя обясни, че такова поведение често е резултат от скрит страх от изоставяне, което се потвърди от аудио записи, на които Хърд моли Деп да не я напуска.

От своя страна, екипът на Хърд представи психолога д-р Доун Хюз, която отхвърли заключенията на Къри. Вместо това, Хюз диагностицира актрисата с посттравматично стресово разстройство, отключено от насилието, което е упражнявал Деп. А тази противоположност в диагнозите добави още напрежение и драматизъм към вече бурния процес.

Буркан с кокаин

По време на процеса, съдът чу две напълно различни версии за употребата на забранени вещества от страна на Джони Деп. По думите на самия актьор, той е бил трезвен през голяма част от връзката им, след като е спрял употребата на опиата оксикодон през 2014 година.

Но Хърд разказа друга история. Тя описва мъжът, който вдъхна живот на Джак Спароу, като човек, склонен към алкохол и наркотици, въпреки нейните многократни молби да се изчисти. Според нея, той често злоупотребявал с алкохол, кокаин и болкоуспокояващи. "Той припадаше, повръщаше, губеше контрол над себе си. Имаше буркан с кокаин", споделя тя.

Снимка: АР/БТА

Свидетелски показания подкрепиха твърденията на Хърд за поведението на Деп пред децата му. В едно от тях, дългогодишната мениджърка на частния остров на актьора на Бахамите разказа как е видяла Деп да припада в пясъка пред сина си.

Деп категорично отхвърли версията на Хърд за употребата му на наркотици, наричайки я "доста украсена" и "явно невярна". Неговият екип подчерта, че и самата Хърд е пила алкохол, а понякога дори е употребявала наркотици.

Снимка: АР/БТА

Кой е чудовището?

Това зависи от гледната точка. Съдебните заседатели бяха изправени пред две коренно различни версии, описващи по зловещ начин главните герои в този драматичен процес.

Според Амбър, "чудовището" е тъмната страна на бившия й съпруг - непостоянен и насилствен, появяващ се, когато е пиян или под въздействието на наркотици. Нейното описание се подкрепя от текстови съобщения, изпратени от самия Деп до негови близки. "Амбър и аз бяхме абсолютно перфектни. Затворих моето чудовище дълбоко в себе си и това проработи", гласят те.

Снимка: АР/БТА

Докато даваше показания обаче, актьорът обясни, че "чудовището" е фраза, която използвал само, за да укроти тогавашната си съпруга и да избегне конфликт. На въпрос защо самият той е употребявал тази дума, той отговори: "Защото я чувах през цялото време."

"Никога не съм удрял Амбър"

Докато бе на свидетелската скамейка, Джони Деп категорично отрече обвиненията на Хърд в насилие. Той заяви пред съдебните заседатели, че никога не е удрял бившата си съпруга, нито е удрял жена през живота си. Вместо това, твърдеше, че той е бил жертвата в тяхната връзка - малтретиран и унижаван от Амбър.

Снимка: АР/БТА

"Започваше с шамар, блъскане, понякога хвърляше и дистанционното за телевизора по главата ми. Тя има нужда от конфликт, има нужда от насилие и избухва от нищото", твърди Джони.

Показанията му бяха потвърдени с аудиозаписи и ръкописни бележки от самата Хърд. В един от записите се чува как Хърд признава, че е ударила Деп, преди да му се подиграе. Дори му пише и писмо, в което се извинява за поведението си, което гласи: "Съжалявам, че те нараних. Мога да стана зла, когато съм наранена."

Снимка: AP/БТА

Обреченото пътуване до Австралия

По време на процеса, съдебните заседатели чуват множество разкази - някои съвпадащи, но повечето противоречиви - за пътуване на двойката до Австралия, където актьорът снима поредния филм от пиратския франчайз.

По думите на Деп, губи върха на средния си пръст по време на яростен скандал с тогавашната си съпруга, която хвърлила бутилка водка по него, която се разбила.

Джони разказва, че е изпаднал в шок и започнал да използва кръвта от нараняването си, за да пише съобщения на Хърд по стените. "Не знам какво е усещането при нервен срив, но това е може би най-близкото, което някога съм чувствал", споделя той.

Снимка: AP/БТА

От своя страна, Амбър категорично отрече обвинението и заяви, че той я е нападнал сексуално с бутилка алкохол. Екипът ѝ дори повика хирург, д-р Ричард Мур, който оспори разказа на Деп, като посочи, че е малко вероятно инцидентът да се е случил по начина, по който той го описва, тъй като нокътят му е останал непокътнат. Според Мур, ако бутилката беше причинила такава травма, нокътят на актьора също щеше да бъде сериозно увреден.

Роди се звезда

Докато Джони Деп и Амбър Хърд привлякоха вниманието на света със своя съдебен процес, една неочаквана звезда озари залата - Камил Васкес, адвокатът на Деп. Младата калифорнийска юристка се превърна в сензация, като привлече милиони фенове по време на процеса. Тениски с нейното име и възхваляващи я постове заляха социалните медии.

Васкес се отличи със своя остър стил на кръстосан разпит, който стана особено очевиден по време на сблъсъците й с Хърд. Словесният двубой между двете често бе напрегнат и емоционален.

Снимка: Getty Images

Особено популярен стана момент, в който те спореха за снимка на разлято вино - една от многото снимки, представени от Амбър като доказателство за бурната им кавга през 2016 г., завършила с нападение от страна на тогавашната ѝ половинка. По време на разпита, актрисата отбеляза, че снимките може да са били манипулирани от адвокатите на Деп, за да подкрепят неговата теза.

"Ще ви бъда благодарна, ако не излагате аргументи пред журито. Не съм ви питала за това", заяви строго Васкес. Силното й присъствие и безкомпромисният й стил привлече вниманието и я превърна в неочакван герой на процеса.

Кейт Мос в съда

В последния момент британският супермодел Кейт Мос беше включена в списъка на свидетелите, което внесе нова динамика в процеса между бившето семейство. Мос, която имаше романтична връзка с Джони от 1994 до 1998 г., беше призована от адвокатите на актьора, за да опровергае слух, разпространен от Амбър, че Деп я е бутнал по стълбите през 90-те години.

Амбър Хърд описа инцидент от 2015 г., когато обясни, че ударила Деп, защото той се опитал да посегне на сестра ѝ, която стояла на върха на стълбище. "В главата си моментално се сетих за Кейт Мос и стълбите и просто замахнах към него", казва тя.

В кратките си показания, които се осъществиха на видеовръзка, Кейт Мос категорично отрече Джони Деп някога да я е блъскал по стълбите.

"Имаше дъждовна буря и когато излязох от стаята, се подхлъзнах по стълбите и си нараних гърба. Джони се върна тичешком, за да ми помогне, занесе ме в стаята ми и ми оказа помощ. Той никога не ме е блъскал, ритал или хвърлял по стълбите", заключи категорично тя.

Стотици смъртни заплахи

В последния ден от своите свидетелски показания, Амбър Хърд сподели съдебните заседатели емоционалното си изживяване вследствие на тормоза, който твърди, че е изпитала след развода си с Джони Деп.

"Получавам стотици смъртни заплахи редовно, ако не всеки ден. Хиляди, откакто започна този процес. Хората се подиграват на показанията ми и на това, че съм била нападана. Всеки ден трябва да преживявам отново травмата", заявява тя.

Снимка: Getty Images

Актрисата описа съдебното дело като "ужасно" и "унизително". "Може би е лесно да се забрави, но аз съм човешко същество. Вече не мога да имам кариера. Хората не могат да се асоциират с мен заради заплахите и атаките, които ще трябва да понесат", допълва още Хърд.

В момента Амбър вече живее в Испания, заедно с дъщеричката си, а Деп се опитва да възстанови сринатия си имидж. Дано взаимната разруха, която си нанесоха да ги е накарала да помъдреят и да не се виждат отново в съда.