Завършеният документален филм за Кание Уест, известен още като Ye, беше прекратен на фона на загрижеността и отзвука в индустрията заради поредицата антисемитски изказвания на рапъра през последните седмици.

"След обсъждане с нашите създатели на филма и партньори, взехме решение да не продължаваме с разпространението на наскоро завършения ни документален филм за Кание Уест", пишат в изявление ръководителите на филмовото и телевизионно студио MRC - Моди Вичик, Асиф Сачу и Скот Тенли. "Не можем да подкрепим каквото и да е съдържание, което засилва неговата платформа."

Компанията е поредната, която прекъсна връзките си с Уест, след като рапърът оповести антисемитски възгледи, изказани за първи път по време на интервю с водещия на Fox News Тъкър Карлсън по-рано този месец.

Снимка: Getty Images

Бившата съпруга на Ye, Ким Кардашиян, също реагира на антисемитските коментари на Уест, без да го споменава по име в понеделник. В история, публикувана в нейния Instagram, Кардашиян написа, че речта на омразата "никога не е нормална" или "извинима". "Заставам до еврейската общност и призовавам ужасното насилие и омразната реторика към тях да спрат незабавно", добави тя. По-рано през деня няколко членове на семейството ѝ, включително Крис Дженър, Клои Кардашиян, Кендъл Дженър и Кайли Дженър, публикуваха свои собствени изявления в подкрепа на евреите.

"Подкрепям моите еврейски приятели и еврейския народ", гласеше изявлението, публикувано в индивидуалните им истории в Instagram.

Дългогодишната агенция за таланти на рапъра CAA е спряла да представлява изпълнителя през последния месец, според "Холивуд рипортър". Ръководителите на агенциите Ари Емануел от Endeavor, Боб Герш и Джереми Цимер от UTA призоваха холивудските компании да прекъснат работните си отношения с Уест. "Не можем да подкрепяме езика на омразата, фанатизма или антисемитизма. Моля, подкрепете бойкота на Кание Уест", пише Цимер в имейл, изпратен до цялата компания.

 

Снимка: Getty Images

На 8 октомври Уест пише в Twitter, че смята да направи "смъртоносна афера 3 на еврейския народ", използвайки неправилно военния термин за тревога Defcon, и публикува, че "вие, момчета, си играете с мен и се опитвате да изкарате черен всеки, който се противопоставя на вашия дневен ред", очевидно във връзка с еврейския народ. Twitter премахна публикациите и спря акаунта на Уест.

Ye сподели възгледите си и по време на неизлъчвано участие в токшоуто The Shop, което свали епизода, защото Уест "използва шоуто, за да повтори още реч на омразата в изключително опасни стереотипи", заявяват продуцентите.

Модната къща Balenciaga също прекрати връзките си с Уест след появата му миналата седмица в подкаста Drink Champs. По време на 45-минутния разговор Уест изрече множество антисемитски конспиративни теории и заяви, че Джордж Флойд не е бил убит от полицията в Минеаполис, а е починал от свръхдоза фентанил. Дъщерята на Флойд - Рокси Уошингтън, заведе дело срещу Уест за клевета на стойност 250 млн. долара.

Подложени на обществен натиск, от Adidas също планират да се разделят с Уест, след като той се появи с тениска с надпис "White Lives Matter".

През уикенда на властите в Лос Анджелис се наложи да се справят с демонстрациите в подкрепа на антисемитските коментари на Уест. Малка група хора провокира с нацистки поздрав край магистрала и държа плакати, насърчаващи шофьорите да натиснат клаксона за "Кание е прав за евреите".

"Осъждаме антисемитските инциденти от този уикенд", написа в Twitter, кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети. "Евреите в града винаги трябва да се чувстват в безопасност. В Лос Анджелис няма място за дискриминация или предразсъдъци. И ние никога няма да отстъпим от борбата за разкриването и премахването ѝ".

Снимка: Getty Images