Това е факт, който дори много заклети фенове на АББА не знаят. Въпреки че са продадени милиони копия за повече от четири десетилетия, техният мега хит от 1979 г., "Chiquitita", никога не е спечелил на шведската супер група нито стотинка.

"Ние дадохме авторските права на УНИЦЕФ", казва композиторът и основател на АББА, Бьорн Улвеус, пред BBC.

"Много пари се натрупаха през годините за УНИЦЕФ, защото "Chiquitita" беше много пускана и стриймвана и много записи бяха продадени. Така че съм много щастлив от това", допълни той. 

Написана за Годината на детето на УНИЦЕФ, "Chiquitita" - което означава "малко момиче" на испански, е и първата песен, записана от АББА на испански език, постигайки огромен успех в Латинска Америка. От самото начало Бьорн Улвеус казва, че той и колегите му са били наясно за какво искат да бъдат използвани хонорарите им.

Снимка: Getty images/Guliver photos

"Мисля, че най-спешното нещо, което може да се направи на това земно кълбо, е овластяването на младите жени и момичета. Това би променило нашия свят", каза той. "Толкова е тъжно, че има култури и религии по света, които просто не дават равни шансове на момичетата. Така че още в началото казахме на УНИЦЕФ, че искаме парите ни да отидат там".

В зала с ехо в град Ла Тинта в Алта Верапас, най-бедният регион на Гватемала, група местни момичета изпълняват своя собствена версия на "Chiquitita", преведена на техния роден език на маите, "Q'eqchi".

Има хронична липса на образование за сексуално здраве в Централна Америка, особено в бедните общности, съобщава в статията си BBC: миналата година 346 момичета на възраст до 14 години са родили бебета в Алта Верапас. Много други под 16 също са имали деца. В много от случаите са жертва на домашно сексуално насилие.