"Всички успехи започват със самодисциплина. Започват с теб !", призовава Дуейн Джонсън.

За онези, за които по някаква причина той е слабо популярен, веднага поясняваме, че се прочува първоначално не като актьор, а като кечист. След като участва в Световната федерация по кеч в продължение на осем години, бързо става разпознаваемо лице на WWE, което му носи и прозвището на един от най-известните кечисти. Наследява таланта от дядо си, а баща му е бивш шампион по двойки в WWF. Както и от майка си, която помага на много кечисти да развият кариерите си. И някак неизбежно Джонсън също влиза в "семейния бизнес". Баща му, който отначало не е особено щастлив от идеята, се смилява над желанието на Дуейн, но при едно условие - ще се отнася с него като с всеки друг, който иска да стане кечист.

Но преди това животът на Дуейн взема друг обрат...

Семейство Джонсън е настигнато от вълната на бедността и буквално удря дъното, като всяка седмица заварва бележки на вратата за неплатени сметки и такси. Това прави детството на тогава 14-годишния Дуейн изключително трудно и той не вижда изход. Затова се принуждава по неволя да участва в банди, които обират туристите в родната му Калифорния. Въпреки че тези кражби го докарват няколко пъти до арест, той има едно нещо, което го поддържа и за което не са му нужни пари - грижата за себе си.

"Това, което можех да направя, е да използвам тези две ръце, които имам, за да тренирам и изградя здраво тяло", казва той по-късно.

Тийн годините му определено не са праволинейни. Сменя няколко училища, докато не попада в последното, в което и ще завърши, това във Витлеем, Пенсилвания. Противно на очакванията там се насочва към футбола. Спортният дух го кара да мечтае да покори върхове дотолкова, че след като получава средното си образование, отива да играе в университета в Маями. Уви, до националното първенство се докосва веднъж, но като титуляр се появява в почти 40 мача. Колкото и да смята, че футболът е неговата страст, се оказва, че не това му е подготвила съдбата. Защото малко след като постига някакъв успех с него, Дуейн бива изместен от друг играч. "Мечтите, които имах, изчезнаха. Нямаше повече футбол за мен."

И студентът изпада в дупка. Не знае какво да прави занапред и не знае кой е правилният път. Това от друга страна го мотивира да наблегне на тялото си и започва подготовка в тази посока.

Твърдо решен, той поема отговорност за живота си и следва стъпките на мъжете в негово семейство, като прави дебюта си в WWF под името Роки Майвия, комбинация от имената на баща му и дядо му. Любопитен е фактът, че един от първите му "опоненти" е Бруклин Броуълр, който е първи съперник и на баща му.

"Не беше просто първият ми мач. От WWE си мислеха, че вече съм имал редица двубои. Не знаеха, че всъщност нямам никакви пари, камо ли професионално оборудване за мачовете."

По-натам се бие и с много други кечисти като Ледения Стив Остин, Гробаря, Кърт Eнгъл, Кейн, Трите Хикса, след когото впрочем печели първата си интернационална титла, и "враждува" на ринга с Джон Сина.

Един от най-добрите му и последни мачове е на Кечмания през 2003 г. Същата година, която се оказва повратна за него, Дуейн напуска Световната федерация по кеч. Макар с изградено име, той иска още нещо. Шанс на сцената на Холивуд.

"Когато бях дете, Харисън Форд беше любимият ми актьор. Исках да съм като него."

В света на киното започва ударно, с роли в "Царят на скорпионите", "Добре дошли в джунглата", "Бързи и яростни", "Игра по план", като използва трамплина на кеч имиджа, който е изградил до момента. По това време комбинира и спорта и актьорската игра. Но за кратко, защото в крайна сметка превес взема второто. "Осъзнах, че ако искам да съм на върха в Холивуд, трябва да се отдам истински."

Разбира се, от време на време посещава WWE, защото както самият той казва, не е забравил откъде е тръгнал и не може да просто ей така да загърби "миналото си".

И така, по пътя към успеха Джонсън преминава през няколко нива. От кечист, през актьор, до политик...

Да, последното се случва през май 2017 г., когато обявява, че има вероятност да влезе в политиката като се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2020 г. В интервю той дори споделя, че лично партии са го потърсили, за да го помолят да се пробва. По-късно обаче променя мнението си, като съобщава, че на практика е невъзможно да се случи заради натоварения му график като актьор.

Дуейн знае как да наелектризира хиляди зрители по стадионите, както и да пълни киносалони. А милиони го обожават заради човечността, която притежава и склонността да помага без да иска нищо в замяна. Тук е момента да подкрепим тази теза с факта, че Дуейн основава благотворителна фондация за деца с тежки заболявания. Защото: "Добротата има значение. Важно е да си добър човек."

Наред с това той върти и бизнес, изявява се и като предприемач, като любовник...Отделят си повече от десетилетие с Дани Гарсия, имат дъщеря, изглеждат щастливи...Но всяко начало си има и своя край. Пред Опра Уинфри Дуейн посочва, че "не искахме да е един от онези грозни разводи". Обяснява, че очевидно бракът не е бил тяхната печеливша стратегия, но са се оказали страхотни близки приятели. Дори са съдружници в продуцентската му компания за производство на текила. Тя носи символичното име Seven Bucks, вдъхновено от времето, когато е имал едва седем долара в джоба си.

Но любовта не приключва с Дани.

"Казахме си "Да". Хавай. Pōmaikaʻi

Дуейн намира щастието в лицето на Лорън Хашиян. Двамата вдигат сватба  през 2019 г., като още преди това самият Джонсън си изгражда навика да я представя като своя "жена" пред обществото. "Постоянно я споменавам като моя съпруга", казва той.

Футбол, кеч, актьорство, бизнес. Различно, иновативно, интересно. И всичко това събрано в една и съща личност - Дуейн Джонсън.

Звучи клиширано, но животът често ни поднася изненади. От върха падането е трудно и болезнено. Но не това е най-важното. По-важно е да имаш силата да се изправиш и отново да продължиш нагоре.