Розалин Картър - втората най-възрастна първа дама в историята на САЩ, днес навършва 95 години. Рожденият ѝ ден ще бъде отбелязан не само с картички и най-добри пожелания, но и с пеперуди.

Съпругата на бившия президент Джими Картър (97 г.), е очарована от красивия вид летящи насекоми с разноцветни крила още от детството си, когато вижда цял рояк от тях, пърхащи около цветята на майка ѝ в Плейнс, Джорджия, казва нейната дългогодишна приятелка и съседка Анет Уайз.

Този интерес води до създаването на Пътеката на пеперудите "Розалин Картър" в югозападния град в Джорджия, след като някогашната стопанка на Белия дом изразява загрижеността си за бъдещето на тези насекоми, които са от решаващо значение за опрашването на цъфтящи растения.

"През 2013 г. тя прочете статия за намаляването на броя на пеперудите монарх и реши, че иска да направи нещо по въпроса", разказва Уайз.

Розалин със съпруга си Джими Картър

Снимка: Getty Images

Нейната близка допълва, че е помогнала на Картър да засади градина с млечка - основно местообитание на пеперудите монарх, в дома, който споделя с бившия държавен глава и неин съпруг от 76 години насам. Обществеността обаче не може да я посещава от съображения за сигурност.

Поради тази причина Анет Уайз засажда друга градина наблизо, която може да бъде отворена за посетиетели. Това спомага за създаванто на Пътеката на пеперудите, включваща 76 обществени и частни градини в района на провинциалния Плейнс.

Тя ще използва рождения ден на Розалин Картър, за да популяризира Голямото годишно преброяване на тези опрашващи насекоми в щата Джорджия, насрочено за петък и събота.

Розалин със съпруга си Джими Картър

Снимка: Getty Images

Миналата събота, на събитие, организирано в чест на рождения ден на бившата първа дама, съпрузите Картър направиха една от първите си публични разходки от известно време за освещаването на нова скулптура на пеперуда, предава БТА. Тя е част от Пътеката на пеперудите и се намира съседство с мястото, на което Розалин е израснала.

"Те не излизат много. Covid-a, както и възрастта им, неминуемо пораждат притеснения", казва Уайз.

Бес Труман - съпругата на президента Хари Труман, е единствената първа дама, която е живяло по-дълго от Розалин Картър. Труман - първа дама от 1943 до 1953 г., умира през 1982 г. на 97-годишна възраст.

Джими Картър, който на 1 октомври ще навърши 98 години, е най-възрастният жив бивш президент на САЩ.