Меломаните видяха възхода на J-pop и K-pop, но може ли I-pop да бъде следващият, който да превземе световните класации?

Това е стремежът на индийската момичешка група W.i.S.H. - акроним на World inka Stage Hai, или "светът е тяхната сцена". Четворката - Ри, Зо, Сим и Сучи - се смята за първата мейнстрийм момичешка група в Индия от повече от 20 години.

Страната има силна история що се отнася до жени изпълнители, като сред най-популярните певици са Лата Мангешкар, Аша Бхосле и Шрея Гошал. И макар да има успешен дует в лицето на Nooran Sisters, индийските момичешки групи досега не са имали своя голям пробив на световната музикална сцена.

Певицата Зо сподели пред BBC Asian Network, че с колежките си от групата W.i.S.H. искат да променят това и да стигнат до върха, като разпространяват положително послание за сестринство и овластяване на жените. Тя описва техния дебютен сингъл, Lazeez (б.а. "вкусен" на урду), като песен, която "празнува модерната жена и насърчава любовта към себе си".

"Толкова е специално за мен, всъщност за всички нас", казва тя. "Харесва ни да се надграждаме една друга не само като артисти, но и като хора. Ние сме в това пътуване заедно и съм толкова благодарна за тази възможност."

Колегата им Дилжит Досандж е най-пресният пример за индийска звезда, която привлича глобалното внимание с изпълнения на фестивала Coachella и сътрудничество с хора като Sia и Ед Шийрън. И Зо вярва, че W.i.S.H. може да помогне на I-pop да достигне до международна аудитория. "Готови сме да пътуваме по целия свят и да изпълняваме нашите песни навсякъде."

Момичешката група W.i.S.H. са създадени от музикалния продуцент Mikey McCleary под Sony Music Entertainment, а Ри, която е първият й член, и до днес остава поразена от положителните отзиви от феновете за нея и колежките й.

"Не беше минал и ден, откакто песента ни беше пусната, а вече имахме тонове фен страници. И тогава осъзнахме колко много Индия наистина искаше това и го чакаше. Ако млади момичета ни видят и след това решат да бъдат поп звезди, това би било невероятно. Можете да правите каквото си поискате. Светът е вашата сцена. Просто трябва да вярвате в себе си", казва Ри.

Въпреки че са развълнувани да бъдат първата момичешка група в Индия от повече от две десетилетия, Зо признава, че все още има чувство на натиск.

"Сега трябва да поставим новия стандарт, така че има много очаквания към нас. Но в същото време е много вълнуващо, защото сега можем да бъдем създателите на тенденциите", казва тя.

Но W.i.S.H. също изучават известни западни момичешки групи като Spice Girls и Little Mix и искат да следват примера им, като приемат индивидуалността на всяка една от тях.

"Зо е наистина спокойна и сладка, аз съм дръзката, а Сучи е палав и пламенен. Ри е шефът, лидерът и мама мечка", казва Сим.

И сестринството е нещо, което също е много важно за тях - особено след като Сим и Ри са сестри. "Щастлива съм, че аз и сестра ми сме заедно в това преживяване", казва Сим.

С високи цели групата вече обмисля с кого би искала да си сътрудничи. "Ние обичаме BTS, ние сме четири момичета, а те са четири момчета, мисля, че ще направим невероятна песен", казва Сим.

Сучи казва, че в този момент W.i.S.H. изживяват мечтата си.

"В момента се наслаждавам на всичко в живота, защото работим за W.i.S.H. от две години, така че това е просто вълнуващо време за всички нас. "Сега е наш ред", казва тя.