Шотландската кинозвезда Юън Макгрегър ще се превъплъти в образа на алпиниста Джордж Мелъри в приключенския трилър "Еверест" на режисьора Дъг Лайман. Актьорският състав на филма включва също Сам Хюън и Марк Стронг.

Сценарият за "Еверест", снимките на който трябва да започнат през януари следващата година във Великобритания и Италия, е поверен на Шелдън Търнър.

Приключенският трилър е вдъхновен от романа "Пътеки на славата" от Джефри Арчър. Действието се развива през 1921 г. и се фокусира върху Джордж Мелъри (Макгрегър), който е избран от Артър Хинкс (Стронг) от Кралското географско дружество да изкачи непокорения дотогава връх Еверест.

След събитията от Първата световна война залязващата Британската империя отчаяно се устремява към покоряването на най-високия връх на Земята. За Джордж Мелъри и ексцентричния му австралийски конкурент Джордж Финч (Хюън) обаче предизвикателството няма нищо общо с патриотизма, пише БТА. За двамата това е начин да тестват себе си.

Реалното приключение на Мелъри завършва мистериозно - той умира по време на третата си експедиция до Еверест и остава неясно дали някога е успял да стигне до върха.

"Едва ли има по-подходящ момент от сегашния да реализираме проекта. В този период на несигурност историята за истинска решителност, страст и позитивност може да ни напомни какво сме способни да преодолеем", казва Дженифър Клайн, която е продуцент на филма заедно с Дъг Лайман.

Снимка: Getty Images